Indholdsfortegnelse
August 2019 (opdateret august 2023)
Hvem bruger elcykel?
De bliver mere og mere synlige i gadebilledet, elcyklerne!
Jeg har i al stilfærdighed betragtet brugere af elcykler i en større dansk provinsby og har lavet min egen lille, uvildige undersøgelse af, hvem der kører på elcykler? Indtil videre er det primært segmentet over 50 år – og både mænd og kvinder. Herefter følger de unge piger/kvinder mellem 15 og 25 år. Og endelig er det børnefamilierne, som med en kasse på størrelse med et legehus foran, transporterer det allerkæreste, de har, til og fra vuggestue, børnehave, skole, fritidsaktiviteter m.m. Kort og godt: på en elcykel med lad!
De unge mænd har endnu ikke for alvor taget trenden til sig, men lur mig, om de ikke kommer ud af busken, når cyklens elmotor bliver så lille, at andre ikke får øje på den? Forfængelighed, kalder man det vist den slags?
Men uanset alder og køn er det vigtigste i bund og grund, at man har et konkret behov for at få lidt hjælp til at træde i pedalerne, hvis man skal investere i en elcykel.
Hvorfor vælge en elcykel?
Hvis du er i tvivl, kan du med fordel gøre dig nogle af nedennævnte overvejelser, inden du anskaffer dig en elcykel.
Jo flere JA’er der er i din besvarelse, desto større er dit behov for en elcykel.
- Tager du (for) ofte bilen eller bussen – selv ved korte afstande?
- Bruger du ofte undskyldningen “så kommer jeg svedig frem”, når talen falder på cykling til job, studie, fritidsaktiviteter osv.?
- Er du dårligt gående eller har en anden fysisk begrænsning, som forhindrer eller begrænser dig i at bruge en traditionel cykel?
- Det er en kendsgerning, at personer, der har en elcykel, cykler oftere end personer med en traditionel cykel. Og de kører samtidigt længere ture. Tror du en en elmotor vil give dig den samme motivation?
Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!
De bedste elcykler i test
Gazelle sætter endnu engang de fleste konkurrenter til vægs i Forbrugerrådet TÆNK’s test.
Testpanelet giver topkarakterer til cykling både med og uden motor, batteri, brugervenlighed, display osv. Og modellen her (med betegnelsen “Belt”) er udstyret med remtræk i stedet for den sædvanlige cykelkæde. Remmen holder længere end kæden, og den kræver mindre vedligeholdelse.
En elcykel hvor man skal kigge meget langt efter svagheder ifølge testen.
Prisen på denne model ligger omkring 28.000 kr., men Gazelle producerer en lang række gode modeller, som både fås billigere og dyrere end Gazelle Ultimate C8 HMS. Faktisk kan du få en Gazelle-elcykel fra ca. 16.000 kr. og opefter.
Se dem via linket til højre …
Som bonusinfo kan det tilføjes, at ca. 95% af Gazelle-ejerne er tilfredse – 80% endda meget tilfredse – med deres elcykel. Og derfor anbefaler de gerne mærket til andre købere.
Denne evalueringstest er udarbejdet af Forbrugerrådet TÆNK.
Tyske Kalkhoff har de senere år domineret forskellige “bedst i test” nomineringer. Også i 2022 er denne Image 3.B Move med i førerfeltet, og den er kun marginalt svagere i test end den testvindende cykel fra Gazelle.
I test bemærkes det endvidere, at motoren kører godt og stabilt – og man lægger næsten ikke mærke til, når den slår til og fra.
Cyklen har en rigtig god affjedring, men den er relativ tung (28 kg). Det mærker man naturligvis ikke, når der er strøm på batteriet.
Som bonusinfo kan det tilføjes, at ca. 90% af Kalkhoff-ejerne er tilfredse – 70% endda meget tilfredse – med deres elcykel. Og derfor anbefaler de gerne mærket til andre købere.
Denne evalueringstest er udarbejdet af Forbrugerrådet TÆNK.
Og et billigt alternativ
Som et supplement til ovenstående cykler, der har været testet af Forbrugerrådet TÆNK, findes der en serie af billige elcykler, som kan være et alternativ til dig, hvis du er nybegynder på elcykel-området eller har et begrænset cykelbudget.
Mustang har produceret en cykelserie med bl.a. gode, gamle danske pige- og drengenavne. Cyklerne kan erhverves fra små 10.000 kr. og opefter, hvis man er medlem af Coop.
Mustang-cyklerne findes i både dame- og herremodeller og med 3, 7 eller 8 gear.
Ofte stillede spørgsmål om elcykler
Hvilken elcykel skal jeg vælge?
Hvis du er nybegynder og vil afprøve, om elcyklen er noget for dig, så start evt. med en model til 8-12.000 kr.
Alternativt foreslår vi en af dem, der opnår de bedste resultater i test, dvs. Gazelle Orange C8 HMS, Kalkhoff Agutti 1.B Move eller Batavus Altura E-go, som vi præsenterer her på siden.
Hvilken elcykel er den bedste i test?
Ved en tidligere lejlighed har HANDELSGUIDE.DK lavet et indlæg om den suveræne testvinder Gazelle Orange C8 HMS, som i høj grad har duperet forskellige testpaneler i sommeren 2019.
Du kan læse vores indlæg om elcyklen her:
Diverse sikkerhedsudstyr
Denne sensor, som monteres i styrthjelmen, kan automatisk give besked til dine nærmeste, hvis du kommer ud for et styrt – og får brug for hjælp.
Sensoren parres med Specialized Ride-appen, som findes til både iOS og Android. Og den er en god redningsplanke, hvis du cykler meget – og alene.
Sælges lige nu til nedsat pris og med et års gratis abonnement.
Er du til et mere traditionelt design er Scott’s testvindende ARX-model et godt bud.
Forbrugerrådet TÆNK har testet styrthjelme i forskellige faldsituationer, og denne hjelm beskytter bedst mod hjernerystelser.
Værd at vide om elcykler
Se vores anbefalinger samt nogle bud på testvindende og konkurrencedygtigt sikkerhedsudstyr længere nede på siden!
Elcykler findes i forskellige udformninger, dvs. som damemodel, herremodel, mountainbike, ladcykel (fx til transport af børn) osv. Og både med et klassisk og et sporty udseende.
En god elcykel kan køre over 100 km på en opladning.
En elcykel har enten frontmotor eller centermotor (se supplerende beskrivelse til højre). Og motoren hjælper dig op til en hastighed på 25 km i timen.
Batteriets ydeevne måles i WH, som står for watt pr. time. Så gå efter så mange WH som muligt – i hvert fald hvis du skal køre længere ture.
Centermotoren er, som navnet antyder, placeret midt på cyklen. Denne motortype giver dig en jævn kørsel og helt den samme fornemmelse som at køre på en traditionel cykel.
Den bruger ikke så meget strøm og er derfor velegnet til længere ture.
Frontmotoren er placeret i forhjulets nav og er derfor typisk mindre end centermotoren.
Frontmotoren bruger mere strøm end centermotoren, og den er derfor velegnet til kortere cykelture. Til gengæld er cykler med frontmotor billigere end dem med centermotor.
Anbefalinger vedrørende elcykler
Batteriet er elcyklens hjerte, så sørg for at passe godt på det. Både mht. korrekt opladning, opbevaringstemperatur og tjek/test i forbindelse med den generelle servicering af cyklen.
Har du 10 tommelfingre eller ikke bryder dig om olie på fingrene, så benyt dig af de forskellige servicetilbud, der findes.
Selv om elmotoren kun hjælper op til 25 km/t, kører elcyklen ofte meget hurtigere end en traditionel cykel, så husk altid hjelmen – og vær opmærksom på den tunge trafik, som endnu ikke har vænnet sig til, at selv modne personer kommer hurtigt frem på cykel!