Hus & have » Sous vide

Maj 2020

Sous vide

Sous vide-metoden er udbredt i restaurationsbranchen og har været det i en del år, men den har efterhånden også bredt sig til de private køkkener. Lidt populært kan man måske sige, at manden har bragt endnu et husholdningsapparat med sig i køkkenet …

Under alle omstændigheder er sous vide blevet en populær madlavningsform, og der findes nogle gode og billige produkter, der kan hjælpe dig på vej mod Masterchef-titlen.

Måske kender du i forvejen lidt til sous vide-tilberedning, eller måske har du kun hørt det omtalt i omgangskredsen – og vil nu gerne vide mere. Derfor har vi forsøgt at besvare de mest almindelige spørgsmål om emnet samt vise dig nogle konkrete apparater, som kan tjene til inspiration for dit køb.

Hvordan har vi udvalgt sous vide?

Vi har valgt at tage to vandbadsmodeller og to sous vide stave med i indlægget. Blandt vandbadsmodellerne er der en testvinder – og en konkurrent, der snapper den i haserne. Alle de viste sous vide har opnået gode testresultater.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du søger bestemte oplysninger!

Fire sous vide med gode testresultater

Den testvindende sous vide fra OBH Nordica tilbereder både kød og grøntsager til perfektion!

Det er nemt at styre temperaturen, og den holder sig stabilt under tilberedningen.

Denne sous vide fylder godt på bordet – til gengæld laver den 6-8 portioner ad gangen.

Set til 1.799 kr. (for medlemmer af Coop)

Kapacitet: 9 liter / 3 kg

Temperatur: 30-90 grader med 0,1-intervaller

Effekt: 2.000 watt

Mål og vægt: 37x42x37 cm – 5,5 kg

Denne Melissa sous vide klarer sig stort lige så godt som testvinderen fra OBH Nordica.

De væsentligste forskellige er kapaciteten, som her kun er 6 liter, samt temperaturintervallet, som går fra 45 til 90 grader. Kan du leve med disse to begrænsninger, får du en rigtig god sous vide til under en tredjedel af prisen!

Set til 548 kr.  

Kapacitet: 6 liter

Temperatur: 45-90 grader med 1,0-intervaller

Effekt: 520 watt

Mål og vægt: 21x41x28 cm – 2,8 kg

Denne Anova sous vide kan anbefales, hvis du ikke ønsker en af de større vandbadsmodeller. Den er nemlig på størrelse med en stavblender og kan nemt gemmes væk efter brug. 

Kapaciteten fejler ikke noget, da den kan opvarme op til ca. 20 liter vand (i separat beholder). Sous vide’n kan styres via app’en Anova Culinary, som findes til både iOS og Android.

En sous vide der er velegnet til den store familie eller til selskabsmad.

Og prisen er 1.699 kr.

Kapacitet: egne beholdere op til ca. 20 liter

Temperatur: 0-92 grader 

Effekt: 900 watt

Mål og vægt: 38x9x10 cm – 1,2 kg

For nogenlunde den halve pris af Anova’en får du en sous vide stav med stort set samme specifikationer. Og med et testresultat, der er marginalt dårligere end konkurrentens.

Den tilbereder maden perfekt, den er støjsvag, og sikkerheden er i orden.

Denne sous vide kan styres via app’en Steba Sous Vide.

Hos HANDELSGUIDE.DK er vi vilde med det afrundede design. Og prisen på 828 kr., naturligvis!

Kapacitet: egne beholdere op til ca. 20 liter

Temperatur: 0-90 grader 

Effekt: 800 watt

Mål og vægt: 38x8x11 cm – 1,2 kg

Ofte stillede spørgsmål om sous vide

Hvad betyder sous vide - og hvordan udtales det?

Sous vide er fransk og betyder ”under vakuum”.

Det nærmeste man kommer en dansk stavemåde er ”su vidte”.

Hvad er sous vide?

Sous vide er en metode til tilberedning af madvarer, hvor styrken ligger i, at du har fuldt kontrol over processen fra start til slut. Dette resulterer i altid perfekte bøffer, fisk, grøntsager eller hvad du nu tilbereder.

Man fylder vand i beholderen eller gryden, indstiller den ønskede temperatur og tilberedningstid – og så passer resten sig selv. Tilberedningen sker ved lav temperatur.

Hvilken sous vide skal jeg vælge?​

Først og fremmest skal du vide, at der findes to typer af sous vide.

  • Den ene type er en vandovn eller et vandbad. Denne type indeholder alt det du skal bruge til tilberedningen i en og samme enhed.
  • Den anden type er en sous vide stav – og kaldet sous vide cirkulator – som i princippet er en avanceret dyppekoger. Staven bruges sammen med din egen gryde e.l.

Hvilken sous vide er den bedste?

Hvis du gerne vil have en samlet og enkel sous vide-løsning, er ovnen/vandbadet den bedste løsning. Ønsker du større fleksibilitet i forhold til den mængde, du kan tilberede, anbefaler vi en sous vide stav. Den kan anvendes sammen med dine egne gryder i forskellige størrelser.

Vi kan anbefale OBH Nordica 7948 Precision, Melissa AD-16310170, Anova Precision Cooker og Steba SV50, som alle har opnået gode testresultater. De to første er ovne/vandbade, de to sidste er de såkaldte stave, som minder om en stavblender.

Hvilken sous vide er bedst i test?

Hvad er sous vide-metoden?

Hvis du vil læse og lære mere om, hvordan man arbejder med en sous vide, så se vores anbefalinger til læsestof længere nede i indlægget – eller se videoen her til højre! 

Spørgsmålstegn

Sous vide opskrifter

Hvis du savner inspiration til retter lavet sous vide, så kig med nedenfor!

Dagens sous vide tip!

Hvis du tilbereder hele stege eller bøffer, er det en god ide at give kødet lidt stegeskorpe på en stegepande eller en grill til sidst.

Gode bøger om sous vide

Forfatteren Karsten Tanggaard har skrevet to bøger om sous vide. Begge henvender sig til både nybegynderen og den erfarne kok ud i sous vide. 

Nybegynderen får bl.a. trin-for-trin instruktion i metoden, og den mere erfarne får massevis af tekniske tips og tricks til hverdag og fest i form af stribevis af eksempler.

Bøgerne fås fra 140 kr. til ca. 300 kr. afhængigt af, om du vælger en E-bog eller en indbundet udgave

Sous vide i dit eget køkken

Vakuumpakkere til sous vide

Bemærk!

Der er ikke vakuumpakker med til de viste sous vide-modeller ovenfor, så denne skal købes separat!

OBH Nordica har produceret en billig vakuumpakker, der koster under 500 kr.

Sous vide – for så vidt …

 

Velbekomme!