Bolig & have » Boremaskiner/skruemaskiner

Marts 2021 (opdateret august 2022)

De bedste boremaskiner, slagboremaskiner, skruemaskiner

At boremaskinen er lige så vigtig som kniv og gaffel i ethvert hjem er nok en sandhed med modifikationer, men der er ingen tvivl om, at boremaskinen er et uundværligt stykke værktøj i en hver handymans værktøjskasse.

Uanset om det er en lille opgave, hvor noget skal hænges op på væggen, eller om der er tale om et større byggeprojekt som en carport, udestue e.l., så er boremaskinen en af de mest værdifulde hjælpere til opgaven. Måske har du brug for en gipsskruemaskine, en slagboremaskine til sten, beton, fliser, metal eller blot en almindelig boremaskine til diverse forefaldende småopgaver, som dukker op i alle hjem. 

Alle de store, kendte mærker som fx DeWALT, Bosch, Makita, Ryobi, HiKOKI producerer gode boremaskiner, som kan lidt af hvert. Nogle af dem kan både bore, slagbore og skrue – nogle af dem bedre til noget end andet. Men fælles for dem er, at du sagtens kan finde en brugbar og velegnet boremaskine/skruemaskine til dine opgaver. Du skal blot definere dine behov, så du kan finde den bedste boremaskine til dit brug.

Hvordan har vi udvalgt de viste boremaskiner?

Forbrugerrådet Tænk har ved flere lejligheder testet boremaskiner/skruemaskiner, senest i marts 2021. Svenske Råd & Rön har tidligere testet slagboremaskiner, og heldigvis er der et sammenfald i mærker og produktserier. Vi har derfor fokuseret på at vise boremaskiner, som gør sig godt i test – og de viste maskiner er hentet ned fra allerøverste hylde kvalitetsmæssigt. Og der er ikke stor forskel på de karakterer, de opnår i test – udelukkende om de er bedst til at bore, slagbore eller skrue.

Ud over at være traditionelle boremaskiner har nogle af dem også slagborefunktion. Den første serie af maskiner, vi viser, er alle akku-boremaskiner, altså boremaskiner drevet af batterier. Men er du mere til en elektrisk boremaskine eller en kompetent skruemaskine (der også kan bore), så kig med til sidst i indlægget. Her kan du også få svar på nogle af de vigtigste spørgsmål omkring valg af boremaskine.

Brug evt. indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

De bedste boremaskiner/skruemaskiner

Forbrugerrådet Tænk har i starten af 2021 kåret HiKOKI DV18DBL2 til bedst i test.

Lad det være sagt med det samme: der er marginalt forskel på de bedste boremaskiner i testen, men HiKOKI vinder på sin råstyrke og sin gode boreevne, herunder sin store kraft som slagboremaskine.

Det er dog samtidigt en tung boremaskine på næsten 2 kg, hvilket du bør tage med i dine overvejelser.

Batteriet har en brugstid på knap halvanden time.

Modellen kan købes uden batteri og lader, som du så eventuelt skal tilkøbe, hvis du ikke har det i forvejen. 

Prisniveau: 1.600 kr.

DeWALT præger top 5 i de seneste par års test af boremaskiner/skruemaskiner.

I starten af 2021 er det modellen DCD795D2-QW, som klarer sig næstbedst efter den viste HiKOKI.

DeWALT’en kan ikke helt følge med HiKOKI’en som slagboremaskine, men matcher kvaliteterne på andre parametre.

Med en vægt på 1,2 kg er den meget håndterbar. Og batteriet klarer en lille time på en opladning. Og prisen er absolut konkurrencedygtig.

I en tidligere test af bore-/skruemaskiner er DeWALT DCD795D2-QW kåret til bedst i test.

Prisniveau: 1.400 kr.

Prisniveau: 1.600 kr.

Denne slagboremaskine fra Bosch’s professsionelle serie holder, hvad den lover. Som flere af konkurrenterne er dens styrke boreevnen, herunder slagkraften, når den anvendes som slagboremaskine. Skrueevnen er perfekt og på det punkt bedre end flere af konkurrenterne.

Batteritiden er godt og vel fem kvarter, mens den solide boremaskine fra Bosch er i den halvtunge ende med 1,6 kg.

Bemærk, at du kan købe den både med og uden batteri og lader.

Prisniveau: 3.000 kr.

Prisniveau: 1.800 kr.

Alternativer til akku-boremaskiner (batteri-drevne)

Hvis du hellere vil have en eldrevet boremaskine (med ledning) eller dit primære behov er en skruemaskine, har vi disse to anbefalinger til dit køb. 

En kraftfuld elektrisk boremaskine som er velegnet til såvel almindelige boreopgaver som slagboreopgaver.

En billig, let og batteridrevet boremaskine uden slagborefunktion, som er særdeles velegnet til skrueopgaver.

Ofte stillede spørgsmål om boremaskiner

Hvilken boremaskine skal jeg vælge?

Det afhænger helt og holdent af de opgaver, du skal udføre. Vælg en boremaskine med gode boreevner og skrueevner, hvis du typisk udfører småopgaver i og omkring hjemmet. Skal du bore i sten, beton o.l., som kræver store kræfter, skal du vælge en boremaskine med slagborefunktion.

Hvilken boremaskine er den bedste?

Det afhænger af, hvilke af ovennævnte type opgaver, du primært udfører. Nogle boremaskiner er bedst til traditionel boring (ophængning, samling af elementer osv.), andre til slagboring i hårde materialer mens nogle er bedst til banale skrueopgaver. I de viste boremaskiner ovenfor angiver vi deres styrker og svagheder baseret på diverse tests.

Hvilken boremaskine er den bedste i test?

HiKOKI DV18DBL2 slagboremaskinen er udnævnt til bedst i test i marts 2021. I en tidligere test er DeWALT DCD796D2 boremaskinen udnævnt til testvinder.

Har du brug for en billig boremaskine, der er perfekt som skruemaskine, får Makita DF332DSAJ gode anbefalinger. Alle tre kan ses i vores indlæg.

Hvad vejer en boremaskine?

Gode boremaskiner vejer typisk mellem 1 og 2 kg inkl. batteri. Vægten har derfor stor betydning for dit valg, hvis du har langstrakte opgaver.