Familie & fritid » Brætspil

September 2020 (opdateret oktober 2021)

Brætspil til hele familien

Selv i en digital tidsalder er brætspillene kommet for at blive.

Som små har vi spillet dem med søskende, forældre, bedsteforældre, venner osv. Efterhånden som vi er blevet ældre har vi måske indbygget nogle traditioner – enten i familien eller blandt vennerne – hvor brætspil indgår som en fremragende underholdning i forskellige sociale sammenhænge.

Spillene bærer den gode underholdning i sig selv, men en enkelt eller to i vennekredsen elsker nok også den godmodige håneret, der følger efter en sejr i et spil eller en konkurrence. Men ikke når man har vundet over børn, naturligvis!

I nyere tid er der opstået deciderede brætspilscafeer, hvor man over en caffe latte eller en øl fra det lokale bryghus kan udfordre sine venner i diverse spil.

Populære brætspil

Vi har fundet en håndfuld brætspil, som både kan spilles af børn og voksne. Og meget gerne i fællesskab.

Vi har koncentreret os om brætspilspriser i størrelsesordenen 2-300 kr., herunder årets spil i flere kategorier – udvalgt af forskellige testpaneler.

Ud over underholdningsværdien er det spil, som omfatter strategi, taktisk forståelse, læring – og held naturligvis!

Brug evt. indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

Umiddelbart ligner XOBrainer det velkendte kryds og bolle-spil, som vi alle har prøvet at spille under en eller anden form. For nogle af os – selv i skoletiden…

XOBrainer er dog noget mere avanceret og udfordrende, fordi man ikke alene skal få fem krydser eller boller på stribe. Spillet har en ekstra dimension, fordi man også kan gå efter at få enten fem grønne eller fem røde på stribe. Det kræver, at man kan holde hovedet koldt!

Med den tilhørende app til smartphonen kan man yderligere udfordre modstanderen og sig selv, fx ved at øge tidspresset, ved at spille med tilfældigt udvalgte brikker, at starte spillet i et specifikt udgangspunkt osv.

Spillet er udviklet af danske Anders Buus Jensen og man kan spille en mod en eller i hold. Er man rød-grøn farveblind, fås spillet i en anden variant, som man blot skal notere ved købet.

Hos HANDELSGUIDE.DK har vi testet XOBrainer, dels på redaktionen og dels ved spil med venner og familie, hvorefter vi har fået deres feedback. Overordnet er vi meget begejstrede, men læs mere nedenfor.

Vi er meget begejstrede for den store fleksibilitet i spillet. I princippet kan du spille et banalt “5 på stribe” med de helt små. Formentligt allerede fra 6-7 års alderen, selv om spillet egentligt er beregnet fra 10 år og opefter.

Skal du spille med større børn eller andre voksne, kan du trinvist bygge sværhedsgrader på for at få større udfordringer. Enten ved at spille på tid, eller ved en stramning af reglerne ud fra forskellige kriterier eller ved hjælp af den overraskende knock-out-funktion. Alt dette defineres fint og præcist ud fra de vedlagte kort eller ved brug af den tilhørende web-app.

Vi havde gerne set en “rigtig” smartphone/tablet-app i stedet for en web-app, hvor du logger ind i en browser. Men ideen med de ekstra spil-varianter er fremragende!

Alle i testpanelet er enige om, at der her er et spil, der giver god underholdning til alle – næsten uanset alder.  

8.6/10

Indholdet i æsken

XOBrainer er kendetegnet ved et solidt materiale-valg hele vejen. Lige fra den solide spilleplade over de hårde, farvede plastbrikker til de specialfremstillede poser til henholdsvis brikker og placeringskort. Der er gjort meget ud af detaljerne, så spillet virker eksklusivt ift. mange andre spil i samme prisniveau.

9/10

Det er ikke underligt, at Sequence år efter år kåres af forbrugerne til det bedste familiespil – endda til årtiets spil.

Reglerne er enkle, da det gælder om at få fem på stribe ud fra en række kort, man har på hånden. Man kan spille en mod en, eller dyste mod hinanden i to eller tre hold på op til 12 personer, hvilket højner underholdningsværdien, da samspil uden ord er en væsentlig faktor for at vinde dette populære spil. 

Anbefalet fra 7 år og opefter.

Det dårlige selskab er hylende morsomt og kræver ingen specielle forudsætninger, da det gælder om at lave humoristiske sætninger ud fra de medfølgende spillekort. Hvis du er udstyret med en god (sort) humor er det dog ingen hindring.

Spillet indeholder 450 forskellige kort, som giver mange timers underholdning, men løber du på et tidspunkt tør for grin, kan der tilkøbes udvidelser til spillet. Spillet kan spilles af op til 16 personer, og det varer typisk en halv time til tre kvarter. 

Anbefalet fra 16 år og opefter.

Spillet Trivial Pursuit er vist kendt af de fleste? Og det findes i et utal af udgaver. Versionen her er familieudgaven, som har 400 kort med 2.400 spørgsmål, der henvender sig til henholdsvis børn og voksne. På den måde får man et fornuftigt familiespil, da spørgsmålene ikke er for svære til børnene – og ikke for lette til de voksne.

Slå med terningen, saml oste i seks farver og kom hurtigst i mål. Der dystes i kategorierne:

  • Geografi
  • Underholdning
  • Historie
  • Sport og Fritid 
  • Kunst og litteratur 
  • Videnskab og natur 

Anbefalet fra 8 år og opefter.

Sigurd Barrett er kendt af de fleste danskere over 2 år. Hans fantastiske bog Sigurd fortæller Danmarkshistorie er nu omsat til et familiespil, der både er underholdende og lærerigt.

I vanlig Sigurd Barrett-stil er Danmarkshistorien gået helt agurk, og nu skal I som spillere rydde op i det rod, Sigurd har skabt. Det sker ved at rejse land og rige rundt og svare på spørgsmål, løse opgaver osv.

Man kan kun begejstres af Sigurds kreative hjerne, som får latteren frem hos os alle …

Spillet har både et historisk og et geografisk perspektiv, og det anbefales til børn fra 6 år og opefter.

Hint er mere et selskabsspil end et egentligt brætspil. Det kan bedst beskrives som en moderne og videreudviklet udgave af tv-programmet “Gæt og Grimasser”, hvor kendte danskere mimede sig gennem svært konstruerede sætninger, som de øvrige holddeltagere så skulle gætte.

I Hint skal du mime, synge, nynne, tegne osv., og dine holdkammerater skal så gætte den hovedstad, film, artist, sang eller noget helt femte, du forsøger at give dem et hint om.

Et spil, der kræver kreativitet og omtanke, og som er aldeles fremragende til at løfte stemningen i ethvert selskab. 

Versionen her er velegnet fra teenagealderen og opefter.

Da norske Håkon Bertheussen for år tilbage sad og udviklede spillet Wordfeud til smartphones og tablets, havde han nok ikke forventet, at spillet ville gøre ham til mangemillionær – og at det ville give brætspillet Scrabble en renæssance?

Scrabble er stavespillet, hvor det gælder om at lave de længste ord – og helst med de sværeste bogstaver, som giver flest point. Det henvender sig derfor til alle generationer, men selvfølgelig først til børn omkring skolealderen, hvor de små lærer at stave.