Elektronik » Printere

Juli 2019 (opdateret marts 2022)

Blækprintere og laserprintere

Så længe jeg kan huske tilbage, har man snakket om det papirløse samfund, men bliver det nogensinde en realitet? Næppe! For selv om vi døgnet rundt har diverse teknologiske produkter – her tænker jeg på smartphones, tablets, pc’er m.m. – indenfor rækkevidde, er der ved forskellige lejligheder behov for, at vi har et stykke papir i hånden. Og selv om vi kan udveksle dokumenter mellem de forskellige enheder, er det rart og af og til nødvendigt at kunne strege, tilføje, tegne, markere på et fysisk stykke papir.

Af den grund har langt de fleste af os brug for en printer i en eller anden form. Spørgsmålet er så bare, om man skal vælge en blækprinter, en laserprinter eller en multifunktionsprinter, som både kan printe, scanne og kopiere? Vi har nedenfor ridset nogle spørgsmål op, som kan hjælpe dig med at finde den bedste printer til dit behov.

Hvordan har vi udvalgt printere?

Vi har udvalgt et bredt udsnit af de bedste laserprintere og blækprintere. Flere af dem er kåret til “bedst i test” hos Forbrugerrådet TÆNK.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

Laserprintere - trådløse printere i sort/hvid

Med HP Laser 107W får du både en god og en meget billig laserprinter. Og så fylder den ikke ret meget på bordet!

Prisen kan holdes nede, fordi HP Laser 107W ikke kan scanne eller kopiere. Men hvem har brug for det i en dagligdag med smartphones og tablets lige ved hånden?

Printeren scorer højt på både printkvalitet og hastighed. Og tonerforbruget er rigtig fornuftigt.

Der er tale om en trådløs printer, så HP Laser 107W printer uproblematisk fra dit netværk eller fra mobile enheder.

Prisen er ca. 1.150 kr.

Mål og vægt: 
24 x 33 x 39 cm – 4,2 kg

Papirskuffe: 150 ark

Hastighed: 20 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, Google Cloud Print, HP Smart App.

Tonerøkonomi:
I test præsterer HP’en udskift af tekst til ca. 23 øre pr. side.

Dette er en super hurtig printer, som også let håndterer printmængderne  i hjemmekontoret eller den mindre virksomhed.

Med en papirbakke til næsten 600 ark papir, og en udskriftshastighed på op til 46 sider i minuttet, er det en printer, der ikke løber tør for kræfter.

Den har et meget fornuftigt tonerforbrug og er også støjsvag. I Forbrugerrådet TÆNK’s test af printere, får den 73%. Testvinderen får 77%.

Printeren understøtter udskrift fra alle de gængse printløsninger som fx AirPrint, Android Print, Dropbox, Google Print, Brother Apps m.fl.

Prisen ligger på ca. 3.300 kr.

Mål og vægt: 
50 x 50 x 43 cm – 15,8 kg

Papirskuffe: 570 ark (ekstra skuffe kan tilkøbes)

Hastighed: 46 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, Android Print, Google Cloud Print m.fl.

Tonerøkonomi:
Leveres med toner til ca. 8.000 sider. Ny toner til 3.000 sider koster ca. 29 øre pr. side. Ny toner til ca. 8.000 sider koster godt 18 øre pr. side. Ny toner til ca. 12.000 sider koster ca. 14 øre pr. side.

Har du større printmængder suppleret med behov for at scanne og kopiere – eller faxe, så får du her en god og testvindende printer til et par tusinde kroner.

Den er udstyret med en stor touch-skærm, som gør adgangen til at gemme dokumenter i Dropbox, OneNote, GoogleDrive m.fl. til en leg.

Den har et fornuftigt brug af toner, også til print af grafik. Endvidere scanner den hurtigt og laver nogle gode kopier.

Prisen ligger på ca. 2.400 kr.

Mål og vægt: 
41 x 40 x 32 cm – 12 kg

Papirskuffe: 250 ark + arkføder til 50 sider

Hastighed: 34 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, Google Cloud Print.

Tonerøkonomi:
Leveres med toner til ca. 1.200 sider. Ny toner til 1.200 sider koster ca. 32 øre pr. side. Ny toner til ca. 3.000 sider koster ca. 21 øre pr. side.

Blækprintere - trådløse printere i farver

Printeren til dig, som har brug for at kunne udskrive i A3-format, hvilket også forklarer printerens relativt store mål og vægt.

HP OfficeJet Pro 7730 kan også scanne og kopiere. Og den klarer trådløst print og print fra din smartphone eller tablet.

En printer med mange funktioner til billige penge!

Set til ca. 1.500 kr.

Mål og vægt: 
59 x 45 x 39 cm – 18,5 kg

Papirskuffe: 2 x 250 ark

Hastighed: 34 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, HP ePrint.

Blækpatroner:
4 styk, en sort og tre farver

En rigtig testvinder fra Forbrugerrådet TÆNK’s printertest i 2019. Og anbefalet af Alt Om Data.

Printeren anvender blæktanke i stedet for blækpatroner, og den ligger prismæssigt i den høje ende, men til gengæld får du en god printkvalitet og -økonomi, scanning og kopiering.

En smart facilitet er skærmen, hvor du inden udskrivning kan se, hvad der udskrives – og evt. kan foretage justeringer, inden dine dokumenter kommer på papir.

Det er værd at bemærke, at printeren leveres med blækkapacitet til ca. 14.000 sider sort/hvid- og 9.000 sider farveprint.

En lille printer med store kvaliteter!

Prisen er ca. 5.500 kr.

Mål og vægt: 
39 x 34 x 14 cm – 6,7 kg

Papirskuffe: 100 ark

Hastighed: 32 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, Google Cloud Print.

Blæktanke:
5 styk, sort, fotosort og tre farver

En lille blækprinter uden de store dikkedarer i den velkendte Canon Pixma-serie. Den udskriver op til 15 sider i sort/hvid og 10 sider farve i minuttet.

Til dig som ikke har det store printbehov, men som gerne vil udskrive et foto eller et dokument i ny og næ.

Bemærk, at selv om der er tale om en billig printer, har den fem blækpatroner. Det giver en fornuftig økonomi, at patronerne kan skiftes individuelt. 

Printeren er set til knap 900 kr.

Mål og vægt: 
37 x 37 x 16 cm – 5,4 kg

Papirskuffe: 250 ark (+100 i inputbakke)

Hastighed: 10-15 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.
Via Apple AirPrint, Canon Print Service Plugin (til Android)

Blækpatroner:
5 styk, to sorte og tre farver

Printere med blæktanke - Epson EcoTank

Forbrugerrådet TÆNK har i februar 2022 udpeget flere printere i Epson EcoTank-serien til “bedst i test”.

Printerne udskriver i sort/hvid og bruger blæktanke i stedet for blækpatroner, hvilket giver en meget fornuftig printøkonomi. Blæktanke skal ikke udskiftes, men kan genopfyldes. Printprisen kan derved reduceres til omkring 5 øre pr. side.

Printerne er multifunktionsprintere og kan derfor også scanne og kopiere. Priserne ligger på ca. 2.000-3.000 kr. Se dem her til højre! 

Mål og vægt: 
38 x 37 x 43 cm – 7,3 kg

Papirskuffe: 250 ark

Hastighed: 39 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.

Blæktanke:
Sort (leveres med blæk til ca. 11.000 sider)

Mål og vægt: 
38 x 35 x 30 cm – 6,4 kg

Papirskuffe: 250 ark

Hastighed: 39 sider/minut

Trådløst/mobilt print: Ja/ja.

Blæktanke:
Sort (leveres med blæk til ca. 11.000 sider)

Din egen printer test - hvad skal du overveje, inden du køber en printer?

Printere fås fra nogle få hundrede kroner og op til mange tusinde kroner, så der er stor fornuft i at analysere sine behov, inden der investeres i en ny printer. Du bør fx overveje disse spørgsmål:

  • Hvor meget printer du – og er hastigheden væsentlig eller har du tid at vente?
  • Har du et behov for at printe i farver, eller er sort/hvid tilstrækkeligt?
  • Skal du af og til kopiere eller scanne et dokument, fx hvis noget skal underskrives og videresendes – eller skal du kun printe?
  • Skriver du altid ud på A4-papir, eller også i større format, fx A3? Skal du printe billeder på fotopapir eller kunne printe på andre medier som kuverter, labels osv.
  • Foretrækker du trådløst print via dit netværk, så du slipper for kabler? Og skal du printe fra andet end din pc, fx din smartphone eller tablet?

Hvilken printer skal man vælge?

Dine svar på ovennævnte spørgsmål giver dig en god indikation af, hvilken printer, du skal vælge. 

Kan du nøjes med at printe i sort/hvid, peger pilen på en laserprinter – alternativt på Epson EcoTank-serien ovenfor. Vil du gerne have farver på tilværelsen, så bør du købe en blækprinter.

Vurderet ud fra diverse tests af printere, har Brother sat sig tungt på lasermarkedet. Vi har derfor fundet tre laserprintere fra Brother, som alle har fået prædikatet “Bedst i test” i 2019. Og priserne ligger i niveauet 1.000 kr. til godt 3.000, så her kan de fleste formentligt være med! 

Når det gælder blækprintere, er konkurrencen om at være de bedste noget større. Canon, Epson og HP markerer sig i toppen af hitlisten, når det gælder test af printere. Også her har vi valgt tre gode og spændende modeller til dig i forskellige prislag. Og fra netop de tre populære producenter.

Se mere om printerøkonomi nedenfor.

Printerøkonomi - er en billig printer også billigst i længden?

Selv en billig printer kan løse mange af dine behov – men er en billig printer altid den billigste løsning i længden? Nej, ikke altid!

Historisk set har en laserprinter været dyrere at anskaffe end en blækprinter. Til gengæld har laserprinterens driftspris (udgiften til primært toner) så været billigere end udgiften til blækpatroner. 

Anskaffelsesprisen har uden tvivl rykket sig over tid, så du nu kan få en billig laserprinter og en dyr blækprinter. Men det er en god ide at kigge på den samlede økonomi, når der skal vælges printer. Dvs. både anskaffelsespris og løbende udgifter til toner eller blæk. Her er det godt at kende sit forventede printforbrug for at kunne lave den beregning!

Hvilken printer er billigst i brug?

På de tre laserprintere, vi har præsenteret ovenfor, ligger tonerprisen på 14-32 øre pr. side, afhængigt af hvor stor en portion toner, man køber. For Epson’s sort/hvide EcoTank-serie kan printprisen reduceres helt ned til 3-5 øre pr. side afhængigt af dit printbehov.

Udregningen er noget sværere at gennemføre helt præcist for farve-blækprintere, da der er stor forskel på, hvordan fordelingen af blæk er i forhold til den sorte og de (typisk) tre farver. HANDELSGUIDE.DK har tidligere lavet beregninger, der viser, at en farveside udskrevet på en blækprinter koster et sted mellem 1 og 2 kroner afhængigt af mærke og gode tilbud på blækpatroner. 

Anbefalinger og gode råd om printere - find den bedste printer til dit brug

De billigste blækprintere har ofte kun to blækpatroner, en sort og en trefarvet. Dvs. den trefarvede skal skiftes, når en af farverne er brugt. Derfor kan der, hvis man har et vist printbehov, være fornuft i at vælge en lidt dyrere printer med individuelle farvepatroner. Så skal du kun skifte den farve, der er løbet tør.

Producenterne gør et stort nummer ud af at anbefale egne, originale patroner. Ofte findes der billigere og absolut brugbare kopiprodukter. Men tjek hvilke konsekvenser brug af uoriginale patroner har for garantien på din printer!

Er du i tvivl om, du har brug for en multimaskine med scanning og kopiering, så tænk på, at begge dele nemt kan udføres med en smartphone eller tablet i dag.

Husk at købe et printerkabel, hvis du ikke kan og vil printe trådløst! Normalt leveres printere ikke med printerkabel.

Hvordan printer jeg fra min iPhone?

Hvordan printer jeg fra min iPad?

Print fra Apple-produkter kræver, at printeren har indbygget AirPrint, og at din iPhone/iPad og printer er på samme netværk. Herefter gør du således på hhv. iPhone eller iPad:

  1. Gå ind i det dokument, foto e.l., som du vil printe ud (der kan dog ikke udskrives fra alle apps)
  2. Find delesymbolet (som er enten buet pil til venstre, firkant med opadgående pil eller tre prikker)
  3. Rul ned til du ser et printer-ikon eller teksten Udskriv
  4. Vælg den ønskede printer og antal kopier, der skal udskrives
  5. Tryk på Udskriv