Sport & motion » Sportsure

Juni 2019 (opdateret august 2020)

Sportsure eller løbeure ...

I et tidligere indlæg her på HANDELSGUIDE.DK har vi kort beskrevet forskelle og ligheder på aktivitetsure, smartwatches og løbeure/sportsure – samt hvilke målgrupper, de hver især henvender sig til. Der er mange ligheder mellem de tre typer af ure, fordi selv de billigste ure nu har langt flere funktioner, end da de i sin tid kom frem. På det tidspunkt var et aktivitetsur praktisk talt lig med en skridtmåler.

Sportsuret – eller løbeuret om man vil? – henvender sig primært til den aktive sportsmand eller sportskvinde. Uanset om man er professionel eller ej.

Hvordan har vi udvalgt sportsurene?

Vi har skelet til diverse testresultater og har derefter udvalgt seks gode sportsure, som kan fås fra små 1.000 kr. og opefter.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du søger bestemte oplysninger!

Sportsure - bedst i test 2020

Forbrugerrådet TÆNK har i sommeren 2020 testet en ny portion sportsure, og den største overraskelse må siges at være, at Garmin – der længe har haft en dominerende rolle på markedet – denne gang er slået af tronen. Altså førstepladsen – men de har stadig fem modeller i top 10!

Vi opdaterer snarest siden med de nye testmodeller, men kig allerede nu på Huawei GT2e og Samsung Galaxy Watch Active 2, som begge kåres til “bedst i test”. Deres styrker er præcision i målingerne, brugervenlighed, robusthed, gode smartphonefunktioner m.m. Huawei GT2e har en formidabel batteritid på op til 300 timer – og det findes i mange spændende farver og størrelser. 

Priserne starter ved små 1.400 kr. Kig med nedenfor!

Andre gode sportsure...

Garmin Fenix 5S er et elegant sportsur, som også pynter på armen, når du ikke træner!

Og er du typen, der gerne vil skifte stil af og til, kan du hente nye urskiver – mange helt gratis – i Garmin Connect IQ Store. Det er en virkelig smart facilitet, hvor uret efter behov kan tilpasses den træningsform, man foretrækker. Altså skifte mellem de data, der ønskes vist i urskiven.

Når du skal i det pæne tøj, kan uret også indstilles til at ligne et traditionelt ur med tal og visere. Klassisk elegance, synes jeg!

Set til 3.067 kr.

Velegnet til: mere end 15 forskellige træningsformer

Måler: distance, tempo, interval, kalorier, puls m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med: smartphone (notifikationer m.m.) og træningsuniverset Garmin Connect, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: forskellige kombinationer af sort, grå, sølv

Apple Watch (Series 3) er sammen med Garmin Fenix 5S udnævnt til “Bedst i test”, selv om det udgangspunktet mere er et smartwatch, som er velegnet til at sende beskeder, modtage opkald, tjekke sociale medier m.m. Det har samtidigt så store kvaliteter som sportsur, at Forbrugerrådet TÆNK har medtage det i testen. 

Det er svært at anfægte noget omkring funktionaliteten hos Apples produkter, så det undlader vi. Designet er vi dog ikke vilde med hos HANDELSGUIDE.DK, men det er som bekendt smag og behag.

Til gengæld er det indiskutabelt, at brugere af Android-smartphones skal kigge i en anden retning, når det gælder sportsure.

Apple Watch findes i et utal af farver, størrelser og kombinationer/versioner, med og uden SIM-kort osv.

Priserne starter omkring 1.700 kr.

Velegnet til: mange forskellige træningsformer

Måler: Distance, antal skridt, tid, forbrændte kalorier, aktivitet, hjertefrekvens m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS (evt. SIM-kort mod merpris)

Spiller sammen med: andre Apple-produkter

Farver:  sort, hvid, pink, guld m.fl.

I Garmin Forerunner 35 får du et virkeligt billigt sportsur, som er velegnet til motionisten, der gerne vil have styr på sine træningsdata, uanset om det gælder løb, cykling eller kardiotræning.

Hvis du samtidigt vil bruge sportsuret som traditionelt ur i dagligdagen, skal du nok kigge efter et Garmin Fenix i stedet for. Men som sportsur får du god kvalitet for under 1.000 kr. i et Forerunner 35. Og det kan fås i flere farver.

Set til knap 900 kr.

Velegnet til: løb, cykling, kardiotræning

Måler: distance, tempo, interval, kalorier, puls m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med: smartphone (notifikationer m.m.) og træningsuniverset Garmin Connect, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort, hvid, blå, gul

Et flot og stilrent sportsur fra Garmin – her i den elegante udgave med rustfri urkapsel.

Uret er udstyret med 15 forskellige sportsprogrammer, så det tilfredsstiller de fleste sportsudøvere.

Vivoactive er også forberedt til Garmin Pay, så du kan udføre mobilbetalinger fra uret. Endvidere spiller uret også sammen med beskeder på din mobiltelefon, dvs. SMS, mail og kalender. Og du kan styre din musik fra uret.

Et fleksibelt ur, hvor du kan indstille displayet efter din ønskede træningsform.

Set til 1.395 kr.

Velegnet til: løb, cykling, golf, kardiotræning m.m.

Måler: distance, tempo, kalorier, omgange, aktivitetstd, puls, søvn m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med:  træningsuniverset Garmin Connect, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort, stål og hvid

Polar M430 er storebror til den populære – men udgåede Polar M200, og for de ekstra penge får du et mere gedigent og robust sportsur, som også har et større og tydeligere display, så du lettere kan aflæse dine data under træning.

Polar M430 er endvidere vandtæt.

Uret afleverer aktivitets- og træningsdata til Polars egen app Polar Flow, hvor der også er integration til andre trænings-apps som fx Strava, Endomondo, Relive og mange andre.

Set til ca. 900 kr.

Velegnet til: løb, svømning m.m.

Måler: distance, tempo,  kalorier, puls, inaktivitet, søvn m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med:  træningsuniverset Polar Flow, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort og hvid

Endnu et avanceret sportsur fra Garmin. Det har indbygget pulsmåler og GPS, men højdemåleren mangler dog.

Garmin Forerunner 735XT udveksler data med træningsuniverset Garmin Connect, hvorfra det også er muligt at hente urskiver med forskelligt indhold. Mange af dem er gratis.

Et sportsur, der i pris og funktionalitet minder om Garmin Vivoactive 3 – men Forerunner 735XT har et mere sportspræget design.

Vi har set den friske turkisfarvede model ovenfor til godt 1.600 kr., mens den klassisk sorte koster lidt mindre.

Velegnet til: løb, cykling, svømning, indendørs træning m.m.

Måler: skridt, distance, forbrændte  kalorier, puls, inaktivitet, søvn m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med:  træningsuniverset Garmin Connest, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort og turkis

Fakta om sportsuret

  • Sportsurets primære funktion er at være træningsmakker for den aktive sportsudøver. I praksis vil det sige, at sportsuret under en træning kan give informationer, som kan forbedre indsatsen, eller at det via de opsamlede data kan medvirke til at optimere de mål, man som atlet har sat sig indenfor en given sportsgren.
  • Sportsuret kan som udgangspunkt måle din puls, enten via en indbygget sensor i håndleddet eller trådløst via et eksternt pulsbælte, som du fx spænder om brystkassen.
  • Sportsuret har typisk indbygget GPS, som kan registrere hvor din træning foregår. Dels under træningen men også bagefter, når du analyserer din træning.
  • Sportsuret er forberedt til at kunne håndtere stort set alle slags sportsgrene, uanset om du går, løber, cykler, sejler, står på ski, spiller tennis eller golf, svømmer eller hvad du nu foretrækker. Og uanset om det er indendørs eller udendørs.
  • Sportsuret understøttes af en app til smartphone eller et web-modul, hvor du kan se statistik på dine udførte træninger. I praksis vil det sige, at Garmin, Suunto, Polar eller hvem, der nu har produceret uret, gemmer en lang række data om dig og dine træninger. 

Hvilket sportsur skal jeg vælge?

Pulsmåling og skridtmåling er standard i mange sportsure, så den funktionalitet får du oftest forærende. Derfor er det vigtigt, at du finder et sportsur, som kan håndtere den eller de sportsgrene, du interesserer dig for. 

Overvej om du har brug for smartwatch-funktioner som fx adgang til mail, beskeder, sociale medier osv. Og om sportsuret skal have indbygget GPS?

At uret er gennemtestet er også en fordel. Og endelig bør den bagvedliggende statistikdel løbende videreudvikles. 

Hvilke sportsure er bedst i test?

Forbrugerrådet TÆNK har i 2019 testet 15 sportsure (de kalder dem dog løbeure), og det er nok ikke overraskende for mange, at Garmin har sat sig noget så eftertrykkeligt på det marked.

Fordelingen er som i figuren til højre, hvor otte ud af de 15 ure er fra Garmin, og de placerer sig alle i top 10. Garmin’s dominans på markedet skinner derfor også igennem i valget af de sportsure, vi har med i denne artikel. Vi har selv afprøvet modeller fra Garmin og Polar, og begge mærker har helt levet op til vores forventninger i forhold til sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Det skal bemærkes, at hele feltet i Forbrugerrådet TÆNK’s test ligger meget tæt, og alle 15 sportsure i testen karakteriseres som ”gode”.

Sportsure og dine data

Man behøver ikke være i tvivl om, at den elektronik, vi omgiver os med i det daglige, opsamler en mængde data om vores adfærd.

Tvivlen går mere på, hvordan disse data bruges eller i værste fald misbruges?

Hvis du er nervøs for denne dataopsamling i forbindelse med netop dit sportsur, bør du sikre dig

  • hvilke data der opsamles?
  • om du selv kan til-/fravælge nogle af dem?
  • hvad de bliver brugt til osv.?

Man skal ikke være blind for, at et sportsur i dag ofte også opererer med beskeder fra telefonen, sociale medier, mails osv.

Jeg har selv et Garmin Fenix sportsur, som jeg er jublende lykkelig for – og jeg har endnu ikke slået de der “Garmin Connect Insights” fra, så engang imellem får jeg besked om, at jeg ikke bevæger mig lige så meget som på en gennemsnitlig torsdag. Så ved man godt, hvad klokken (i dette tilfælde sportsuret) har slået i forhold til dataindsamling. Men det er som bekendt et temperamentspørgsmål, om det bliver for meget? Og om man føler sig utryg!?

Andre gode produkter

Aktivitetsure

Læs eventuelt vores indlæg om aktivitetsure til priser fra 300 kr. og opefter.

Garmin personvægt

Hvis du har et Garmin-produkt og vil supplere med kropsanalyse-data, kan du se vores indlæg om Garmin-personvægten her!

Ud i det blå – med sportsuret på …