Bolig & have » Plæneklippere

Marts 2020 (opdateret juni 2021)

Plæneklippere - på enten el eller benzin

Efter den milde vinter, vi har haft, er det en fornøjelse at se, at se, hvor højt græsset allerede er blevet. Men samtidigt prikker det også til den dårlige samvittighed, for så skulle det selvfølgelig have været slået. Indtil videre har undskyldningen været, at det er for koldt – og det har det faktisk været ifølge eksperternes anbefalinger. Men nu kan vejrudsigten ikke længere bruges til bortforklaringer og overspringshandlinger.

Vi må en tur i skuret for at se, om den gamle plæneklipper skal udskiftes med en ny? Hvis dette er tilfældet, har vi fundet en række gode bud på forskellige typer af maskiner. Plæneklippere, der er enten benzindrevne eller eldrevne – og som har opnået gode resultater i diverse plæneklipper tests.

Hvordan har vi udvalgt plæneklippere?

HANDELSGUIDE.DK har denne gang set på plæneklippere til forskellige formål. Lige fra den lille elektriske Gardena PowerMax, som er velegnet til den lille plæne til den store AL-KO Comfort, der nemt klarer både din og naboens græsplæne. Hvis du altså er SÅ gode venner med ham eller hende …?

Vi kommer således rundt om såvel benzin-drevne, batteri-drevne som elektriske plæneklippere. Sidstnævnte er modellerne, som kræver tilslutning til 220 V. 

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

Udvalgte plæneklippere til små og store græsplæner

Denne AL-KO plæneklipper er testet i juni 2020 af Forbrugerrådet TÆNK, som noterer sig, at plæneklipperen scorer højt på alle områder.

Plæneklipperen er benzindrevet og klarer let en stor parcelhusgrund med sin rækkevidde på 1.800 kvm.

Den er selvkørende og kan indstilles i syv forskellige klippehøjder. Den rummelige opsamlingsbeholder på 60 liter gør, at du ikke behøver tømme den undervejs.

Du kan vælge frit mellem bioklip (se beskrivelse længere nede), almindeligt klip, opsamling i beholder eller at græsset skal kastes ud til siden.

En god plæneklipper, som vi har set til 2.749 kr. 

Motortype: Benzin, 139 cc, 2,1 kW

Areal: op til 1.800 kvm.

Klippehøjde: 3-8 cm (7 positioner)

Klippebredde: 51 cm

Opsamlingsbeholder: 60 liter

Vægt: 35 kg

Bosch rammer med deres Rotak-plæneklipperserie stort set alle behov for græsslåning. Der findes en Rotak-model til stort set alle typer og størrelser af græsplæner. Vi har her kig på en af de populæreste modeller, nemlig Rotak 950 L, som er udstyret med to batterier og dermed opnår en rækkevidde på omkring 1.000 kvm.

Det umiskendelige og stilrene design i farverne grøn og sort går man ikke forkert af. Og under den hårde plast ligger den sædvanlige tyske kvalitet. Og så er maskinen tillige støjsvag.

Vi har set den til knap 3.500 kr.

Drivmiddel: Batteri, 2 x 4,0 Ah

Areal: op til 1.000 kvm.

Klippehøjde: 2,5-8 cm (7 positioner)

Klippebredde: 46 cm

Opsamlingsbeholder: 50 liter

Lydniveau: 87 dB

Vægt: 17,5 kg

Vi slutter af med en lille serie af billige, elektriske plæneklippere – altså med ledning – fra Gardena. Maskinerne er individuelt velegnede til græsplæner fra 300 – 800 kvm. 

Det er selvfølgelig en forudsætning, at du har strøm installeret i nærheden af, hvor denne type plæneklipper skal bruges.

De tre plæneklippere har en klippebredde på hhv. 32, 37 og 42 cm, og klippehøjden kan reguleres i 10 forskellige positioner.

Priserne er meget fornuftige, idet de starter ved ca. 800 kr. og slutter ved ca. 2.000 kr. Du kan således få en elektrisk plæneklipper til samme pris som en traditionel håndskubber …

Drivmiddel: El (1.200 W)

Areal: op til 300 kvm.

Klippebredde: 32 cm

Klippehøjde: 2-6 cm

Opsamling: 30 liter

Lydniveau: 78 dB

Vægt: 8,3 kg

Drivmiddel: El (1.800 W)

Areal: op til 500 kvm.

Klippebredde: 37 cm

Klippehøjde: 2-6 cm

Opsamling: 45 liter

Lydniveau: 85 dB

Vægt: 13,7 kg

Drivmiddel: El (1.800 W)

Areal: op til 800 kvm.

Klippebredde: 42 cm

Klippehøjde: 2-6 cm

Opsamling: 45 liter

Lydniveau: 84 dB

Vægt: 14,3 kg

Hvilken plæneklipper skal man vælge?

Det er vigtigt at tage sin græsplænes beskaffenhed med i overvejelserne, inden man anskaffer sig en ny plæneklipper. Naturligvis hvor meget græs, der skal slås, men også hvordan græsarealet er udformet. Er plænen lang, lige og firkantet, eller er der mange bede, træer, fliser eller andre forhindringer, som besværliggør klipningen? Og er der nogle hensyn, der skal tages til naboer, fx i form af støj?

Lange, lige klippeområder kan med fordel udføres af en benzindrevet plæneklipper med en stor klippebredde, mens mindre tilgængelige arealer kalder på en elektrisk plæneklipper, som er lettere og mere manøvredygtig. Den elektriske plæneklipper er som udgangspunkt også den mest støjsvage. Og så findes den både med ledning og i en akku-udgave, dvs. med batteri.

Plæneklippere og miljøet

Hvis hensynet til miljøet spiller ind i dit valg af plæneklipper, har Forbrugerrådet TÆNK i maj 2020 offentliggjort resultatet af en række tests, der er udført over et par år.

Se det tankevækkende resultat længere nede!

Har du mere mod på en robotplæneklipper, som kan udføre arbejdet helt selv, så læs vores indlæg om disse!

Værd at vide om plæneklippere

Hvad er akku-plæneklippere?

Akku-plæneklipper eller accu-plæneklipper er betegnelsen for de elektriske plæneklippere, der anvender batterier.

Hvad er bioklip?

Ved bioklip findeles det afklippede græs, og i stedet for at opsamle det i en beholder, kastes det ud på græsplænen, hvor det formulder og bruges som gødning til græsplænen.

Hvad er sideudkast og bagudkast?

Ordene er næsten selvforklarende: Ved sideudkast kastes det afklippede græs et stykke ud til siden, hvor det lægger sig i en bane, som er let at rive sammen bagefter.

Ved bagudkast kastes det afklippede græs ud bag maskinen og lander for fødderne af den, der slår græs.

Larmer en plæneklipper?

Elektriske plæneklippere eller i særdeleshed benzindrevne ditto kan sagtens have et lydniveau på mellem 80 og 100 dB. Så husk høreværnene!

Almindelig samtale svarer til sammenligning til 60-70 dB.

Plæneklippere og CO2-udslip

Forbrugerrådet TÆNK har i en periode på et par år testet ca. 250 forskellige plæneklipperes CO2-udslip.

I beregningerne er det forudsat, at der klippes en plæne på 250 kvm. to gange ugentligt i sommerhalvåret, dvs. 52 klipninger.

De gennemsnitlige CO2-udledninger viser, at en benzin-plæneklipper udleder 15 gange mere CO2 end en el-klipper med ledning. Denne udleder til gengæld mere end dobbelt så meget som en batteriklipper. Produktion af batteriet er dog ikke medtaget i denne beregning.

Da der er tale om gennemsnitstal, kan de enkelte plæneklippere variere i både opadgående og nedadgående retning.

En græsslåmaskine af ældre dato (leen altså) …