Familie og fritid » Aktivitetsure

Maj 2019 (opdateret juni 2020)

Aktivitetsure, smartwatches og sportsure/løbeure

Vi ser dem i stort antal hver dag. På familiemedlemmer, på venner, på kolleger, på naboen og genboen, på kunder eller på mange andre menneskers arme. Du har ikke set overskriften på dette indlæg endnu, så du gætter sikkert på enten fregner, smykker eller armbåndsure – tampen brænder mest ved det sidste.

Der er tale om aktivitetsuret, som er den teknologiske dims, der holder styr på vores aktive liv – og minder os om, når det ikke er aktivt nok!

Kært barn har mange navne: aktivitetsur, wearable, tracker, smartwatch, pulsur, løbeur, træningsur …

Vi nøjes her med tre udtryk – aktivitetsur, smartwatch, sportsur/løbeur – som vi mener, dækker det meste af dette marked. I de tre faner herunder vil vi kort belyse forskelle og ligheder samt målgrupperne for hver af de tre ur-typer.

Hvad er forskellen på aktivitetsure, smartwatches og sportsure/løbeure?

Vi giver svaret i de tre faner herunder.

Lidt forenklet kan man sige, at et aktivitetsur er en udvidet skridttæller. Ud over måling af dagens antal skridt kan aktivitetsuret også vise distance, kalorieforbrænding og klokkeslættet selvfølgelig. Nogle aktivitetsure har indbygget pulsmåler og kan overvåge din søvnrytme (let, dyb og hvor længe du sover).

Aktivitetsuret er typisk udformet i hård plast og gummi, og ses meget ofte i en kønsneutral sort farve, men findes naturligvis også i mange andre flotte farver. Bredden er på armbåndet er 1-2 cm, displayet kan være synligt eller gøres synligt med et let tryk på armbåndet.

Aktivitetsure spiller ofte sammen med en smartphone-app fra producenten, hvor du så kan aflæse alverdens statistik ud fra de data, aktivitetsuret overfører.

Målgruppen er fx personer, som gerne vil følge med i, om de når de daglige mål med hensyn til antal skridt, eller personer som gerne vil have et diskret blinkende ”bevæg dig” på armen, når man har siddet stille for længe. Man behøver ikke være en teknik-nørd for at bruge et aktivitetsur.

Smart-uret kan som regel håndtere de samme funktioner som aktivitetsurene, dvs. skridt, distance, kalorieforbrænding osv. Og det kan naturligvis også vise, hvad klokken er. Det er jo et ur…

Ellers er kendetegnene for et smartwatch, at det er din smartphones forlængede arm. Uret kan vise beskeder, mails, kalenderinformationer, sociale medier m.m. – og du kan håndtere telefonopkald fra dit smartwatch.

Som regel vil man kunne streame musik fra sit smartwatch, hvis man har musik på telefonen eller abonnerer på diverse streaming-tjenester.

Designet af de forskellige smartwatches er meget individuelt fra producent til producent – og mere eller mindre heldigt. Hvilket naturligvis er en subjektiv vurdering.

Målgruppen er personer, som ønsker sig et digitalt ur, hvorfra man kan styre smartphonens mange funktioner. Altså hvor brugen populært sagt mere er et IT-værktøj end en motionsmåler

Sportsuret kan håndtere de fleste af de funktioner, der findes i et aktivitetsur eller et smartwatch, men den primære funktionalitet er at være en træningsmakker for den aktive sportsmand eller sportskvinde.

Sportsuret har pulsmåling, enten direkte fra uret i håndleddet eller ved tilslutning af et eksternt pulsbælte, hvorfra data overføres trådløst. Uret har også indbygget GPS, så du kan følge med i, i hvilke omgivelser din træning foregår.

Sportsuret dækker alle gængse træningsformer – og ofte mange flere end man har brug for – dvs. inden din træning vælger du blot, om du vil løbe, cykle, træne fitness, svømme, vandre, spille tennis eller hvad det nu må være? Herefter startes uret og stoppes igen, når træningen er ovre.

Uret opsamler alle relevante data om din træning, så du har mulighed for at optimere kommende træningssessioner. Eller det kan guide dig undervejs, hvis du selv indstiller forskellige parametre, som du vil have advarsler omkring? Fx hvis pulsen kommer under 140 eller over 90% af din maximale puls.

Sportsuret ligner meget ofte et stort herreur, så man skal være bevidst om, at det koster lidt vægt og fylde på håndleddet. Men sådan er det, når man tydeligt skal kunne se data under træning.

Målgruppen er ikke overraskende den (semi-)professionelle sportsudøver eller den nørdede type, der elsker statistik på alt, hvad man foretager sig.

Udvalgte aktivitetsure

Allerede med Vivofit 3-serien fik Garmin fine  anbefalinger i diverse tests. Vivofit 4 er en videreudvikling af Vivofit 3 og er et rigtig godt køb til prisen.

Design, form, farve er som aktivitetsure er flest, så argumentet for at vælge netop dette ur er nogle af de kvaliteter, Forbrugerrådet Tænk har lagt vægt på: præcise målinger, brugervenlighed, godt samspil med Garmins app til smartphone.

Set til ca. 470 kr.

Måler/viser: skridt, kalorier, distance, intensitetsminutter, klokkeslæt

Synkronisering: Med Garmin Connect, som findes til både Android og iOS. Eller man kan logge på i en browser på en pc.

Påmindelser: Ved inaktivitet eller via “Insights”, der enten kan tildele ros eller ris ud fra dine registrerede resultater.

Øvrigt: Lang batterilevetid, vandtæt, forskellige remme (tilkøb)

Navnet springer vi let og elegant hen over – men ikke desto mindre er dette aktivitetsur i juli 2020 udpeget til et god køb af Forbrugerrådet TÆNK.

Stor brugervenlighed, fint fungerende aktiviteter og en sportstracker med skridttæller og indbygget GPS.

Herudover søvnregistrering og en imponerende batteritid! Og prisen den er HELT i orden! 

Set til 499 kr.

Måler/viser: skridt, kalorier, distance, højde/stigning, søvn, hjertefrekvens m.m.

Synkronisering: Kun med medfølgende app, ingen tredjepartsprodukter pt.

Påmindelser: Forskellige smartphone-funktioner

Øvrigt: Lang batterilevetid, stænktæt, men ikke vandtæt

Med dette Sigma-ur bevæger vi os fra det traditionelle aktivitetsur over i et sportsur. Funktionalitet og design matcher ikke de dyrere løbeure/træningsure, men har du brug for et træningsur med et tydeligt display – og som mere ligner et armbåndsur – er her et godt tilbud til prisen!

Uret har pulsmåling i håndleddet og indbygget GPS.

Set til 739 kr.

Måler/viser: Hastighed, distance, kalorieforbrug, klokkeslæt, dato

Synkronisering: Med Sigma Link app til både Android og iOS.

Påmindelser: Mulighed for at lægge intensitetszoner (pulsintervaller) ind. 

Øvrigt: Displayet kan ændres efter ønsket visning under træningen, fx skridt, distance, kalorier m.m.

Hvis du ønsker et ur, som er mere målrettet træning af forskellig art, har vi skrevet et indlæg om sportsure.

Sportsbuddy Verifit V1 har trods sin beskedne pris opnået flotte trænings- og testresultater hos magasinet iForm.

Uret har et enkelt men meget lækkert, bredt design og findes i fire farvekombinationer, hvis man synes, det grå-sorte er for traditionelt?

Ud over at være din træningsmakker giver Veryfit V1 dig også mulighed for at overvåge din søvn, alarmerer ved neskeder og opkald m.m.

Set til 499 kr.

Måler/viser: tid, distance, skridt, kalorieforbrug, puls, dato, klokkeslæt.

Synkronisering: Med appen Verifit Pro til både Android og iOS.

Påmindelser: SMS-beskeder og mobilopkald

Øvrigt: Pulsmåling via håndled, søvnregistrering m.m.

Et klassisk aktivitetsur fra tyske Beurer, som netop i år kan fejre 100 års jubilæum.

Uret måler skridt, distance samt kalorieforbrænding. Endvidere overvåger det din søvn og giver søvnkvaliteten karakterer.

Det kan synkroniseres med din smartphone via to apps.

Set til 279 kr.

Måler/viser: skridt, kalorier, distance, klokkeslæt

Synkronisering: Med Beurer Health Mannager eller Beurer Body Shape til både Android og iOS.

Øvrigt: Mulighed for at opsætte forskellige dagsmål, tidtagning, søvnregistrering og -rapportering.

Der medfølger USB-opladningskabel og ydes 3 års garanti på produktet.

Garmin får også det sidste ord i dette udpluk af aktivitetsure.

Vivomove Sport er som navnet antyder et sportsur, men ligner fuldstændigt et analogt ur, som vi kender dem. Flot, enkelt, tidløst og passer på enhver arm. Det er dog nok mere et aktivitetsur til herrer/mænd end et aktivitetsur til damer/kvinder. Men utrolig flot er det.

Uret har et utal af urskiver at vælge imellem. Mange af dem er gratis. Disse hentes via Garmin Connect.

Set til 1.171 kr.

Måler/viser: skridt, kalorier, distance, søvnaktivitet, hjertefrekvens, antal etager besteget.

Synkronisering: Med Garmin Connect, som findes til både Android og iOS. Eller man kan logge på i en browser på en pc.

Øvrigt: Lang batterilevetid, søvnovervågning/-registrering, mulighed for udskiftning til forskellige remme (tilkøb).

Aktivitet kombineret med hygge …