Sportsure

Sport & fritid

Juni 2019

I et tidligere indlæg her på HANDELSGUIDE.DK har vi kort beskrevet forskelle og ligheder på aktivitetsure, smartwatches og løbeure/sportsure – samt hvilke målgrupper, de hver især henvender sig til. Der er mange ligheder mellem de tre typer af ure, fordi selv de billigste ure nu har langt flere funktioner, end da de i sin tid kom frem. På det tidspunkt var et aktivitetsur praktisk talt lig med en skridtmåler.

Sportsuret – eller løbeuret om man vil? – henvender sig primært til den aktive sportsmand eller sportskvinde. Uanset om man er professionel eller ej.

I dette indlæg har vi valgt fire gode sportsure, som kan fås fra ca. 1.000 kr. og op til godt 2.000 kr.

Test af sportsure/løbeure

Forbrugerrådet TÆNK har testet 15 sportsure (de kalder dem dog løbeure), og det er nok ikke overraskende for mange, at Garmin har sat sig noget så eftertrykkeligt på det marked.

Otte ud af de 15 ure er fra Garmin, og de placerer sig alle i top 10. Garmin’s dominans på markedet skinner derfor også igennem i valget af de sportsure, vi har med i denne artikel. Vi har selv afprøvet modeller fra Garmin og Polar, og begge mærker har helt levet op til vores forventninger i forhold til sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Det skal bemærkes, at hele feltet ligger meget tæt i testen, og alle 15 sportsure i Forbrugerrådet TÆNK’s test karakteriseres som ”gode”.

Se vores indlæg om 5 billige aktivitetsure til under 1.000 kr.

Fakta om sportsuret
  • Sportsurets primære funktion er at være træningsmakker for den aktive sportsudøver. I praksis vil det sige, at sportsuret under en træning kan give informationer, som kan forbedre indsatsen, eller at det via de opsamlede data kan medvirke til at optimere de mål, man som atlet har sat sig indenfor en given sportsgren.
  • Sportsuret kan som udgangspunkt måle din puls, enten via en indbygget sensor i håndleddet eller trådløst via et eksternt pulsbælte, som du fx spænder om brystkassen.
  • Sportsuret har typisk indbygget GPS, som kan registrere hvor din træning foregår. Dels under træningen men også bagefter, når du analyserer din træning.
  • Sportsuret er forberedt til at kunne håndtere stort set alle slags sportsgrene, uanset om du går, løber, cykler, sejler, står på ski, spiller tennis eller golf, svømmer eller hvad du nu foretrækker. Og uanset om det er indendørs eller udendørs.
  • Sportsuret understøttes af en app til smartphone eller et web-modul, hvor du kan se statistik på dine udførte træninger. I praksis vil det sige, at Garmin, Suunto, Polar eller hvem, der nu har produceret uret, gemmer en lang række data om dig og dine træninger. 

Se vores anbefalinger omkring indsamling af data i sportsure senere i indlægget.

Garmin Forerunner 35

I Garmin Forerunner 35 får du et virkeligt billigt sportsur, som er velegnet til motionisten, der gerne vil have styr på sine træningsdata, uanset om det gælder løb, cykling eller kardiotræning.

Hvis du samtidigt vil bruge sportsuret som traditionelt ur i dagligdagen, skal du nok kigge lidt til højre efter et Garmin Vivoactive 3. Men som sportur får du god kvalitet for under 1.000 kr. i et Forerunner 35.

Set hos til 974 kr.

Velegnet til: løb, cykling, kardiotræning

Måler: distance, tempo, interval, kalorier, puls m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med: smartphone (notifikationer m.m.) og træningsuniverset Garmin Connect, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort, hvid, blå, gul

Polar M200

Et flot og stilrent sportsur fra Polar – her i en elegant hvid farve.

Uret er vandafvisende og kan derfor bruges til en kortere svømmetur.

Der er tale om et fleksibelt ur, hvor du kan skifte mellem forskellige farver af remme, og displayet kan indstilles efter din ønskede træningsform.

Set hos  til 999 kr. for medlemmer, 1.099 kr. for ikke-medlemmer.

Velegnet til: løb, kardiotræning

Måler: distance, tempo,  kalorier, omgange, puls, søvn m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med:  træningsuniverset Polar Flow, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort, hvid, blå

Garmin Vivoactive 3

Garmin Vivoactive 3 er et elegant sportsur, som også pynter på armen, når du ikke træner!

Og er du typen, der gerne vil skifte stil af og til, kan du hente nye urskiver – mange helt gratis – i Garmin Connect IQ Store. Det er en virkelig smart facilitet, hvor uret efter behov kan tilpasses den træningsform, man foretrækker. Altså mht. de data, der ønskes vist i urskiven.

Set hos til 2.199 kr.

Hvid model – flot til både mænd og kvinder!

Set hos til 1.504 kr.

Velegnet til: mere end 15 forskellige træningsformer

Måler: distance, tempo, interval, kalorier, puls m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med: smartphone (notifikationer m.m.) og træningsuniverset Garmin Connect, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort og hvid

Polar M430

Polar M430 er storebror til Polar M200, og for de ekstra penge får du et mere gedigent og robust sportsur, som også har et større og tydeligere display, så du lettere kan aflæse dine data under træning.

Polar M430 er endvidere vandtæt, og er dermed velegnet til svømning. 

Uret afleverer aktivitets- og træningsdata til Polars egen app Polar Flow, hvor der også er integration til andre trænings-apps, som fx Strava, Endomondo, Relive og mange andre.

Set hos  til 1.599 kr. for medlemmer, 1.695 kr. for ikke-medlemmer.

Velegnet til: løb, svømning m.m.

Måler: distance, tempo,  kalorier, puls, inaktivitet, søvn m.m.

Indbygget: pulsmåler og GPS

Spiller sammen med:  træningsuniverset Polar Flow, enten via app til smartphone eller login via pc/Mac.

Farver: sort og hvid

Sportsure og dine data

Man behøver ikke være i tvivl om, at den elektronik, vi omgiver os med i det daglige, opsamler en mængde data om vores adfærd.

Tvivlen går mere på, hvordan disse data bruges eller i værste fald misbruges?

Hvis du er nervøs for denne dataopsamling i forbindelse med netop dit sportsur, bør du sikre dig

  • hvilke data der opsamles?
  • om du selv kan til-/fravælge nogle af dem?
  • hvad de bliver brugt til osv.?

Man skal ikke være blind for, at et sportsur i dag ofte også opererer med beskeder fra telefonen, sociale medier, mails osv.

Jeg har selv et Garmin sportsur, som jeg er jublende lykkelig for – og jeg har endnu ikke slået de der “Garmin Connect Insights” fra, så engang imellem får jeg besked om, at jeg ikke bevæger mig lige så meget som på en gennemsnitlig torsdag. Så ved man godt, hvad klokken (dvs. sportsuret) har slået i forhold til dataindsamling. Men det er som bekendt et temperamentspørgsmål, om det bliver for meget? Og om man føler sig utryg!?