Bolig & have » Mikroovne

Oktober 2019 (opdateret december 2021)

Hvad kan en mikroovn bruges til?

Mikrobølgeovnen – eller mikroovnen som vi i dag blot ynder at kalde den – blev opfundet i USA kort efter 2. verdenskrig. Og selv om den således har nået pensionsalderen er den et uundværligt stykke isenkram i mange hjem. Uundværlig, fordi den er meget velegnet til forskellige småopgaver som optøning af frosne madvarer, tilberedning af mad, luning af resterne fra gårsdagens måltider. Og ikke at forglemme det allervigtigste: fabrikation af popcorn til aftenens gode film i tv …

Mikroovnen henvender sig til en bred målgruppe, idet den kan bruges af alle lige fra barnet eller teenageren, der har brug for en hurtig snack efter skoletid over børnefamilien, som skal have lunet en sutteflaske eller lavet en gang havregrød til de små eller til den enlige eller familien, der har brug for lidt hurtig madlavning eller opvarmning af mad.

De senere år har mikroovnene gennemgået en udvikling, så mange af dem i dag også kan grille og/eller fungere som en almindelig ovn. Nogle endda som en varmluftsovn.

Hvordan har vi udvalgt mikroovnene på denne side?

Mikrovne findes i mange prisklasser, og det er muligt at finde dem fra omkring 400 kr. og opefter. Vi har i dette indlæg kigget på et udvalg af gode mikrovne i prisniveauet 600 til 800 kr. Flere af dem har været omkring tests hos Forbrugerrådet TÆNK – og er landet i den bedste ende.

Vi har ikke medtaget mikroovne til indbygning i dine køkkenskabe. Men de findes derude – dog i en anden prisklasse end de produkter, vi arbejder med her.

Se også vores anbefalinger og de sikkerhedsregler, der knytter sig til brugen af en mikroovn, længere nede i indlægget.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

Udvalgte mikroovne ...

Søger du en stor og tilmed billig mikroovn, så er denne Kenwood et godt bud på dit næste indkøb. Med sine 20 liter er der masser af plads til dine madvarer i ovnrummet. Og designet? Ja, det taler vist for sig selv? Det lækre stålbeklædte ydre med det elegante håndtag tiltaler formentligt de fleste …

Der er 5 individuelle effektniveauer, som du selv kan tilpasse til din specifikke madlavning. Ovnen har en dejlig stor tallerken på 26 cm i diameter.

Den tilsvarende Kenwood K20MB19E fik en tredjeplads i Forbrugerrådet TÆNK’s test i november 2020.

Prisen er 999 kr.

 • 5 effektniveauer
 • 20 liter ovnrum
 • Diameter tallerken: 26 cm
 • Ydre mål: 49 x 38 x 29 cm
 • Vægt: 11,5 kg
 • Effekt: 800 W 

En brugervenlig ovn fra Electrolux som kombinerer mikrobølgeovnen med en grillovn.

Der er automatisk optøningsprogram, som optør dine madvarer efter vægt og via displayet giver dig en status på, hvor langt ovnen er i processen.

Med 11 effektniveauer er mikroovnen anvendelig til stort set alle slags opgaver. Den har indbygget timer samt 12- eller 24-timers ur.

Prisen er små 800 kr.

 • 7 madlavningsprogrammer
 • 11 effektniveauer
 • 21 liter ovnrum
 • Diameter tallerken: 27 cm
 • Ydre mål: 29 x 49 x 42 cm
 • Vægt: 14 kg
 • Effekt: 800 W (mikrobølge), 1.000 W (grill)

En klassisk, grå mikroovn fra Sharp, som opfylder alle behov til en nem madlavning. 

Funktionelt lever den fuldt op til de øvrige modeller, og med en volumen på 20 liter er den velegnet til den lille familie.

En energirigtig, støjsvag og rengøringsvenlig ovn som i test blander sig med de bedste mikroovne.

Prisen er ca. 650 kr.

 • 5 effektniveauer
 • 20 liter ovnrum
 • Diameter tallerken: 27,6 cm
 • Ydre mål: 44 x 34 x 26 cm
 • Vægt: 11 kg
 • Effekt: 800 W

Hvordan finder man den bedste mikroovn?

Når man læser diverse tests af mikroovne falder det i øjnene, at stort set alle producenter af køkkenprodukter er repræsenteret på markedet, og at de fleste mikroovne løser sin primære funktion nogenlunde lige godt. Derfor er det en god ide, at man kigger på ovnens andre funktioner, anvendelighed, volumen, design osv., inden man anskaffer sig en mikroovn.

Alternative funktioner som grill og anvendelse som traditionel ovn kan være gode egenskaber at supplere sin mikroovn med. Og hvis du kan finde en mikroovn med varmluft, vil det også være en fordel. Selvfølgelig spiller det ind på prisen, men disse funktioner kan være praktiske i en travl hverdag.

Faste programmer til forskellige opgaver gør brugen af mikroovnen lettere. Ikke mindst hvis det er familiens børn og unge, der skal betjene den.

Mht. volumen så kig på, om mikroovnen har den størrelse og det rumfang, du og din familie har brug for. Om tallerkenen i bunden af ovnen er 20 eller 30 cm i diameter osv.

Designet? Ja, der ved du bedst, hvad der ser godt ud – og hvad der passer ind i netop din husholdning?

Sikkerhed i forbindelse med brug af en mikroovn

Der er nogle få, men vigtige sikkerhedsforanstaltninger, man skal være opmærksom på ved anvendelse af en mikroovn.

 • Ikke alle materialer er velegnede til at komme i en mikroovn, og det kan derfor skabe farlige situationer, hvis man anvender forkert emballage af plastic, metal osv. i ovnen. Tjek ALTID om det materiale, du opbevarer dine madvarer i, kan anvendes, inden du bruger det i mikroovnen.
 • Madvarer opvarmes ikke ensartet i en mikroovn, så pas på eventuelle (meget) varme områder af de madvarer, du tilbereder.

Tjek altid mikroovnens manual mht. de forholdsregler, du bør tage ved brug af ovnen! Og husk at indvi dine børn i disse forholdsregler!

Velbekomme!