Bolig & have » Elkedler

August 2020 (opdateret august 2022)

Er det nødvendigt med en elkedel, hvis man skal koge vand?

Umiddelbart er det ikke nødvendigt med en elkedel, hvis man skal bruge kogende vand. Til det brug er en almindelig gryde, kasserolle eller kedel ganske anvendelig. Men skal du varme vand til kaffen eller teen, får man ikke det bedste resultat med kogende vand. Her er det, at begrebet justerbar temperatur kommer til sin ret.

Kaffe får den bedste smag, hvis vandets temperatur er 92-96 grader, og visse te-typer brygges bedst ved 70-80 grader. Hvis man skal ramme disse temperaturer med gryde og kogeplade, skal man vist være lidt af en tryllekunstner?

Moderne elkedler derimod har indbygget temperaturvælger, så det er muligt at ramme den perfekte vandtemperatur til enten kaffen eller teen.

Hvis du vælger at varme sutteflasker e.l., så de bliver håndvarme, så er det heller ikke nødvendigt at operere med spilkogende vand.

Hvordan har vi udvalgt elkedlerne?

Vi har valgt nummer 1, 2, og 3 i Forbrugerrådet TÆNK’s test af elkedler. Både nummer 1 og 2 får prædikatet “bedst i test”, da det er de meget små nuancer, der gør elkedlen fra Siemens lidt bedre end kedlen fra Philips.   

5/5

De stjernemarkeringer, vi viser på udvalgte produkter, er baserede på et antal køberes anbefalinger hos den sælger, vi har fundet produktet hos. Vi anbefaler dog, at du kritisk vurderer antallet og indholdet af købernes anbefalinger, da få og eventuelt subjektive anbefalinger måske ikke giver et retvisende billede af produktets kvalitet!

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

De bedste elkedler - i test

Elkedlen fra Siemens er hurtig til at varme vandet op, den er meget brugervenlig og let at fylde og let at hælde af.

Kedlen har indbygget temperaturmåler, så du kan vælge mellem fire temperaturer. Dens styrke er – ud over hastigheden – at temperaturen rammes ret præcist.

Den er støjsvag, omkring 65 dB, og rummer 1,5 liter vand. Vægten (uden vand) er ca. 1,6 kg.

Designet i sort plast og rustfrit stål er vi vilde med – men det er selvfølgelig en smagssag.

Set til ca. 500 kr.

Elkedlen fra Philips bliver slået med et mulehår af maskinen fra Siemens, men da den samtidigt koster under det halve, gør det den til et yderst godt elkedel tilbud!

Denne Philips glimrer også ved sin hurtighed og præcision i at ramme temperaturen.

Den er brugervenlig og robust. Støjniveauet er knap 65 dB, hvilket er meget fint. Den rummer 1,7 liter og skal som minimum være næsten halv fuld ved opvarmning. 

Det afrundede håndtag giver et godt greb.

Prisen taler for sig selv. Kvalitet til lavpris!

Set til 298 kr.

Denne Bosch elkedel kommer på en tredjeplads i Forbrugerrådet TÆNK’s test.

Den er marginalt ringere end nummer 1 og 2. Som nævnt er det små nuancer, som en tung kedel og at den er lidt sværere at gøre ren end konkurrenterne.

Til gengæld er den nem at indstille til en af de fire ønskede temperaturer (70-100 grader), og den giver et tydeligt signal, når temperaturen er nået. Samtidigt med at kedlen slukker.

Bosch er generelt godt kram. Vi kan godt lide kandens design, men synes, varmelegemet virker lidt klodset ift. de to øvrige viste elkedler.  

Set til ca. 800 kr.

Ofte stillede spørgsmål om elkedler

Hvad skal jeg overveje inden køb af elkedel?

Vi foreslår, at du vælger en elkedel, hvor du kan tilpasse temperaturen til den specifikke opgave. På nyere elkedler  kan temperaturen typisk indstilles i 4-5 faste trin fra 70-100 grader.

Hvilken elkedel skal jeg vælge?

De to testvindere fra Siemens og Philips har nogenlunde de samme specifikationer, styrker og svagheder, så vi foreslår, at du lader design og pris afgøre dit valg. Kedlen fra Siemens er (i vores øjne) den flotteste, kedlen fra Philips er ubetinget den billigste … 

Hvilke elkedler er bedst i test?

Siemens TW86103P og Philips HD9350/90. Se dem ovenfor!

Kaffebrygning med elkedel - eller?

Hvis du gerne vil automatisere din kaffebrygning med enten en filtermaskine eller en espressomaskine, så se vores indlæg om disse maskiner via de to links her til højre!

Elkedlens forgænger…