Familie & fritid » Solcremer

Maj 2021 (opdateret januar 2023)

De bedste solcremer i test

Der ligger forhåbentlig en varm og lun sommer og venter på os. Vi trænger alvorligt til det. Men ingen roser uden torne, for med høj sol og deraf følgende UV-stråling lurer faren for modermærkekræft, hvis vi ikke tager vores forholdsregler. Både i forhold til os selv, men også i forhold til dem, vi har ansvaret for, fx vores børn.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse registreres der ca. 2.300 nye tilfælde af modermærkekræft hvert år. Ca. 10% er arveligt betingede, men det betyder samtidigt, at mere end 2.000 tilfælde kan forebygges ved at undgå solskoldning og kraftig sol i det hele taget. Mottoet med de tre S’er, skygge, solhat og solcreme stiller helt skarpt på, hvordan du selv kan forebygge, at du rammes af de skadelige stråler. Solhatten bør dog suppleres med tøj, der dækker de bare dele af kroppen … 

HANDELSGUIDE.DK har i dette indlæg stillet skarp på de bedste solcremer på markedet, hvilket betyder, at du selv må ud at finde skyggen og solhatten! God sommer!

Hvordan har vi udvalgt de viste solcremer?

Forbrugerrådet Tænk har gennem tiden testet en stribe af solcremer, og hvert år kåres en testvinder. De seneste års testvindere er stadig på markedet, og dem præsenterer vi nedenfor. Bemærk, der er cremer  med forskellig beskyttelse (solfaktor) og emballagestørrelse. Vi har derfor omregnet de aktuelle købspriser til pris pr. milliliter.

5/5

De stjernemarkeringer, vi viser på udvalgte produkter, er baserede på et antal køberes anbefalinger hos den sælger, vi har fundet produktet hos. Vi anbefaler dog, at du kritisk vurderer antallet og indholdet af købernes anbefalinger, da få og eventuelt subjektive anbefalinger måske ikke giver et retvisende billede af produktets kvalitet!

Brug evt. indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

De bedste solcremer - baseret på de seneste års tests

Solcremen med det mundrette navn La Roche Posay Anthelios Hydrating Lotion SPF 30 er i sommeren 2021 kåret til Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk. Der testedes i alt 14 produkter.

Solcremen er populær hos testpersonerne, tuben er stor (250 ml), og dens styrker er dens beskyttelse mod både UVA og UVB-stråling, og at den ikke indeholder parfume og miljøfarlige kemikalier.

Vejledende pris er 231 kr. for 250 ml. Vi har set solcremen på tilbud til 185 kr. svarende til 74 øre pr. ml.

Avivir Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 er i sommeren 2020 kåret til Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk. Der testedes i alt 20 produkter.

Solcremens styrker er dens beskyttelse mod både UVA og UVB-stråling, og at den ikke indeholder parfume og miljøfarlige kemikalier.

Vejledende pris er 149,95 kr. for 150 ml. Vi har set solcremen på tilbud til 105 kr. svarende til 70 øre pr. ml.

Derma Sollotion SPF 15 er i sommeren 2019 kåret til Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk. Der testedes i alt 15 produkter.

Solcremens styrker er dens beskyttelse mod både UVA og UVB-stråling, og at den ikke indeholder parfume og farlige kemikalier. Den er således både allergi- og miljø-mærket.

Vejledende pris er 99,95 kr. for 200 ml. Vi har set solcremen på tilbud til 70 kr. svarende til 35 øre pr. ml.

Forbrugerrådet Tænk har i maj 2021 kåret Derma Kids Sun Lotion PSF 30 til bedste solcreme i deres test.

Solcremen er testet på lige fod med andre solcremer (fx til voksne), og du kan også anvende disse til dit barn. Det anbefales dog, at der anvendes solcremer uden parfume og andre problematiske stoffer.

Anbefalinger fra 2 købere
5/5

Værd at vide om solcreme, solfaktorer, UV-stråling og hvordan du bedst beskytter dig mod solen?

Der findes en del myter omkring solcremer og brugen af dem. Derfor vil vi forsøge at forklare de væsentligste begreber omkring solcreme, og det de beskytter imod.

Hvad er UV-stråling?

UV er en forkortelse for UltraViolet, og UV-stråling er den usynlige stråling, som solen afgiver. Der findes både UVA-, UVB- og UVC-stråling. Sidstnævnte når dog ikke jordens overflade, og det er derfor UVA- og UVB-stråling, vi skal passe på.

UVA- og UVB-stråler bevirker tilsammen, at huden ældes, og at man i værste fald kan udvikle modermærkekræft.

Videoen, der skærer begreberne ud i pap ...

Hvad er UV-indeks?

UV-indeks er en talværdi for, hvor kraftig UV-strålingen er. Jo højere UV-indekset er, desto farligere er UV-strålingen.

I sommerhalvåret ligger UV-indekset i Danmark omkring 3-7, mens det i middelhavslande ligger omkring 10 og i populære feriemål som Thailand ligger noget højere.

Kræftens bekæmpelse anbefaler, at man bruger solcreme, når UV-indekset er 3 eller højere.

 

Hvad er solfaktor (SPF)?

Solfaktor (som forkortes SPF) er en talværdi for, hvor meget en given solcreme eller solspray beskytter dig mod solens stråler. 

Jo højere solfaktoren er, desto mere beskytter solcremen. Solfaktor 50 beskytter altså bedre end solfaktor 30, som igen beskytter bedre end solfaktor 15.

Solfaktor 30 beskytter ikke dobbelt så meget som solfaktor 15, men overordnet kan man sige, at solfaktor 15 til solfaktor 50 blokerer for mellem 93% og 98% af solens stråler.

Både vejret, geografien og ikke mindst din hudtype er afgørende for din brug af solcreme – og dennes solfaktor. En lys hud har nemlig brug for en højere solfaktor end en mørk hud.

Læs evt. mere nedenfor!