Sport & motion » Crosstrainer

Maj 2019 (opdateret september 2020)

Crosstraineren - til træning af alle muskelgrupper

Går du ligesom mig rundt med en evig dårlig samvittighed, fordi du ikke får motioneret nok i det daglige? Jeg er bange for, at vi ikke er alene med den følelse – men heldigvis er der flere muligheder for at komme i bedre form.

For de fleste er valget et medlemskab i et fitnesscenter, hvilket jeg selv har prøvet med stor udbytte i et par år. Men af forskellige årsager slipper disciplinen op med tiden. Enten fordi, der altid er lidt arbejde, der skal laves, familien skal passes – eller måske den bedste undskyldning: vennen, du træner sammen med, er – i modsætning til dig selv – noget ustabil i sit træningsmønster. Og det med at træne selv er ikke så sjovt …

Er der for øvrigt ikke noget med, at fitnesscentre har tre gange så mange medlemmer som brugere? Så måske er vi rigtig mange i samme båd?

Jeg valgte i første omgang at investere i et løbebånd til hjemmebrug. Det er meget velegnet til mine svage ankler, og jeg har nu besluttet, at min næste investering skal være en crosstrainer. Primært fordi den kommer rundt om stort set alle muskelgrupper under træningen.

Hvordan har vi udvalgt crosstrainere?

Vi har sat os for at finde ud af, hvor meget crosstrainer til hjemmebrug, man får for ca. 2-6.000 kr.

Måske er du nybegynder på området og har afsat 2-4.000 kr. til en crosstrainer, eller måske har du prøvet en crosstrainer i det lokale fitnesscenter og er parat til at ofre lidt mere på din hjemmetræning? Er du semi-professionel med et lidt større budget, så se den præsenterede model fra Kettler.

Den billigste crosstrainer, vi præsenterer, svarer til 7-8 måneders medlemskab i et fitnesscenter, og de dyrere til 18-24 måneders medlemskab. Så nu kan du måske konvertere din centertræning til hjemmetræning i vante rammer. Uanset om målet er større muskler, fedtforbrænding, kalorieforbrænding, vægttab eller blot lysten til jævnlig træning.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du søger bestemte oplysninger!

Crosstrainere til begynderen og den lidt øvede

Denne crosstrainer er en fin begyndermaskine, som samtidigt ikke fylder ret meget.

Den har alle basisvisningerne i displayet, dvs. tid, hastighed, distance, kaloriforbrænding og puls. Og så har den otte manuelle modstandsniveauer, som du kan tilpasse til din træning.

Bemærk, at crosstraineren kun kan håndtere personer på op til 100 kg!

Set til 2.299 kr.

Mål og vægt: 111x66x152 cm – 31,5 kg

Max. brugervægt: 100 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls.

Modstandsniveauer: 8

Er di indstillet på at give godt 1.000 kr. mere, end Top Sport CT3 koster, så får du med denne Toorx ERX-90 noget mere funktionalitet for pengene. Og en mere robust crosstrainer.

Der er 12 indbyggede træningsprogrammer og 16 modstandsniveauer. Skridtlængden er kun 34 cm, så her kan alle være med.

Displayet er tydeligt og overskueligt, det samme er funktionsknapperne, så du får en brugervenlig crosstrainer.

Set til 3.499 kr.

Mål og vægt: 139x59x164 cm – 45 kg

Max. brugervægt: 120 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls, watt.

Modstandsniveauer: 16

Skridtlængde: 34 cm

Træningsprogrammer: 12

Denne Reebok-crosstrainer er udstyret med ikke mindre end 20 træningsprogrammer, som kan medvirke til at gøre din træning mere varieret. Flere af programmerne har du selv mulighed for at påvirke i forhold til målsætning ved din træning.

GX40S har et stort 5,5″-display som viser din træningsmængde på forskellige niveauer (se nedenfor).

Med 32 forskellige modstandsniveauer er der rig lejlighed for at arbejde med intensiteten under din træning.

Denne Reebok-crosstrainer er set til 5.499 kr.

Mål og vægt: 135x72x169 cm – 55 kg

Max. brugervægt: 120 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls, watt, træningsprogram

Modstandsniveauer: 32

Skridtlængde: 38 cm

Træningsprogrammer: 20

Gode crosstrainere til hjemmebrug og til den semi-professionelle atlet

Denne Peak Fitness crosstrainer er karakteriseret ved sin smalle krop. Men samtidigt er den med sine ca. 70 kg meget robust og stabil – men samtidigt meget mobil pga. transporthjulene foran.

Crosstraineren har flere indbyggede programmer og kan bruges sammen med iPad/iPhone eller andre tablets og smartphones via Bluetooth. På den måde kan du løbe ruter i det meste af verden, og hvor modstanden automatisk ændres i forhold til den valgte rute.

En træningsform, der skærper motivationen har jeg konstateret.

Peak Fitness er set til små 6.000 kr.

Mål og vægt: 168x68x172 cm – 69,5 kg

Max. brugervægt: 130 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls m.m.

Modstandsniveauer: trinløst

Skridtlængde: 51 cm

Peak Fitness VG60i er et godt bud på en god og billig crosstrainer til hjemmebrug. Den kan justeres, så den passer til de fleste, og så har den 12 indbyggede træningsprogrammer.

Aktuelt kan den fås til nedsat pris, så hvis du overvejer at erstatte dit fitness-abonnement med eget træningsudstyr, er her en god mulighed.

Crosstraineren har en anvendelig computer, men kan samtidigt tilsluttes din iPad eller anden tablet via Bluetooth. At kunne følge sin egen træning i en app virker ofte meget motiverende for de fleste.

Set til ca. 6.500 kr.

Mål og vægt: 135x65x165 cm – 55 kg

Max. brugervægt: 150 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, watt, puls – herudover Bluetooth-tilslutning til iPad eller anden tablet

Modstandsniveauer: skalerbar (ubegrænset)

Skridtlængde: 39 cm

Træningsprogrammer: 12

Kettler Omnium 300 er crosstraineren til dig, der arbejder målrettet med din træning. Om ikke på professionelt niveau, så halv-professionelt.

Kettler er tysk kvalitet til tåspidserne, så du får en gedigen træningsmakker i Omnium 300.

15 modstandsniveauer, 10 træningsprogrammer er indbyggede i crosstraineren. Og du kan oprette op til fire brugerprofiler i crosstraineren. Så finder den selv ud af indstille modstanden til hhv. far, mor, datter og søn …

Set til 8.999 kr.

Mål og vægt: 164x68x185 cm – 75 kg

Max. brugervægt: 130 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls m.m.

Modstandsniveauer: 15

Skridtlængde: 50 cm

Træningsprogrammer: 10

Brugerprofiler: 4

Hvordan virker en crosstrainer - og hvad træner man på den?

  • Crosstraineren er en kloning af en kondicykel, et løbebånd og en stepmaskine.
  • På en crosstrainer kan du både konditionstræne og lave muskelopbyggende træning.
  • På crosstraineren trænes mange forskellige muskelgrupper, fx lår, baller, ryg, arme og ben.
  • Træning på en crosstrainer er skånsom i forhold til løb på asfalt, fortov og andre hårde underlag. Den er derfor også velegnet til genoptræning efter skader.
  • En crosstrainer giver mulighed for at træne med forskellig intensitet, arme og ben individuelt eller lave intervaltræning.

Sådan træner du på en crosstrainer!

Demonstrationsvideo af hvordan du træner på en crosstrainer. 

Den viste Reebok-crosstrainer er ikke en af de udvalgte i vores artikel.

Hvilken crosstrainer skal jeg vælge?

Gør dig nogle overvejelser om, crosstraineren skal bruges af hele familien? Så vil det være oplagt at finde en crosstrainer, som kan justeres ud fra den enkeltes højde og drøjde. 

Og børn elsker den, fordi træningsformen er meget tilgængelig.

Langt de fleste crosstrainere har indbygget display, som måler fx tid, hastighed, distance, antal skridt, kalorieforbrænding, puls m.m. Kig efter, at crosstraineren kan vise de målinger, som motiverer dig. Distance og kalorieforbrænding er åbenlyse parametre at konkurrere i – også mod sig selv.

Mange crosstrainere har indbyggede pulsmålere, men disse sidder som regel i håndtagene. Måling af puls i hånden er ikke så præcis, som hvis du har et pulsbælte omkring brystet, så køb evt. et pulsbælte til nogle få hundrede kroner for at optimere din træning.

For at undgå sved og slitage på gulvet bør du anskaffe en måtte, der kan bruges som beskyttende underlag til crosstraineren.