Familie & fritid » Autostole

Oktober 2020 (opdateret april 2024)

De bedste autostole til de mindste

Vores børn – eller for den sags skyld vores børnebørn – er det mest dyrebare vi har. Og deres sikkerhed går vi derfor ikke på kompromis med. Især ikke når de skal transporteres fra A til B i bil.

Regelsættet for transport af børn i bil er omfattende, men det bør være indlysende for de fleste, at børn skal fastspændes i godkendt sikkerhedsudstyr, når vi transporterer dem. Når børn har en højde på 135 cm kan de bruge bilens egne sikkerhedsseler, men indtil da skal de fastspændes i udstyr, som både er godkendt og tilpasset barnets størrelse. Godkendelsen sikres via en E-mærkning af autostolen, som fx kan være ECE 44-03 eller ECE 44-04 eller ved nyere stole med Isofix-montering, hvor benævnelsen i-Size signalerer godkendelse af stolen.

Du kan læse mere om de specifikke regler og anbefalinger hos Rådet for Sikker Trafik, som vi bringer et link til længere nede i indlægget.

Hvordan har vi udvalgt de viste autostole?

Sikkerheden har været i højsædet ved vores valg af autostole til de mindste. Fra nyfødt til baby. Heldigvis er det et område, hvor flere uvildige organisationer har valgt at udpege de bedste autostole ud fra tests af stolenes sikkerhed, materialets karakter, brugervenlighed, ergonomi osv.

Forbrugerrådet TÆNK og FDM er heldigvis meget enige om, hvilke autostole der er de bedste, så vi har i forskellige aldersgrupper udvalgt autostole fra det allerøverste lag.

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!

De bedste autostole i test - for børn op til knap halvandet år

Testvinder-1.png

Autostolen med det mundrette og sjove navn – Bugaboo Turtle Air – er testvinder hos Forbrugerrådet TÆNK i oktober 2022.

Stolen klarer sig formidabelt i testens frontal- og sidekollisioner, så her er sikkerheden helt i top.

Der er samtidigt tale om en brugervenlig stol, som både kan anvendes med og uden base. Basen, der passer til stolen, hedder Turtle Air Wingbase, og denne skal købes separat.

Prisniveau: 2.000 kr.

Testvinder-1.png

Forbrugerrådet TÆNK har i en tidligere test kåret Cybex Aton 5 til bedst i test. Der er tale om en prisbillig autostol, som scorer højt på sikkerheden. Og dette gælder såvel frontal- som sidekollisioner. 

Stolen er uden skadelige kemikalier og glimrer også ved sin brugervenlighed samt ergonomien.

Stolen monteres bagudvendt med bilens trepunktssele.

Prisniveau: 1.200 kr.

De bedste autostole i test - for børn fra ca. 1-4 år

Testvinder-1.png

Autostolen Cybex Anoris T i-Size er mellemgruppens testvinder hos Forbrugerrådet TÆNK i oktober 2022. Mellemgruppen dækker over børn fra ca. 1 ti l4 år.

Stolen klarer sig formidabelt i testens frontal- og sidekollisioner, ikke mindst fordi den er udstyret med en mavepude, hvori der er indbygget en airbag, der udløses ved kollisioner. Airbaggen pustes op, så barnet ikke falder forover ved kollisionen. 

Der er samtidigt tale om en brugervenlig stol, som monteres med isofix-beslag. Mavepuden klikkes på med de medfølgende seler.

Prisniveau: 5.000 kr.

Testvinder-1.png

Joie i-Spin Safe blev i 2020 kåret til bedst i test hos Forbrugerrådet TÆNK og i 2023 kåret ril bedst i test af FDM.

Der er tale om en relativ billig autostol, som scorer højt på sikkerheden. Og dette gælder såvel frontal- som sidekollisioner. 

Der er tale om en stol med højt sikkerhedsniveau, og den er uden skadelige kemikalier og er brugervenlig.

Stolen monteres bagudvendt med bilens isofix-beslag.

Prisniveau: 2.500 kr.

De bedste autostole i test - for børn fra ca. 4 år og opefter

Testvinder-1.png

Blandt autostolene, der er beregnede til børn op til halvanden meter blev Cybex Solution G i-Fix testvinder hos Forbrugerrådet TÆNK i maj 2023 – og få måneder senere det samme i FDM’s test.

Stolen klarer sig rigtig godt i testens frontal- og sidekollisioner – ikke mindst ved sidekollisioner, da der er ekstra sidebeskyttelse på autostolen. Dette bevirker samtidigt, at hvis du er den heldige bilist, der har tre autostole-brugere på bagsædet, kan det knibe med pladsen ved brug af denne stol.

Stolen anbefales monteret med isofix-beslag, men kan monteres uden.

Prisniveau: 1.600 kr.

Værd at vide om autostole

  • Alle børn under 135 cm skal fastspændes i bilen i godkendt sikkerhedsudstyr som fx autostole eller selepuder
  • Det anvendte udstyr afhænger af barnets højde og vægt
  • Godkendt udstyr er enten E-mærket (ECE) eller i-Size-mærket.
  • Rådet for Sikker Trafik m.fl. anbefaler, at autostole monteres med Isofix-beslag, som findes i mange nyere biler – og at barnet sidder bagudvendt på bagsædet!