Sport & motion » Cykelhjelme

April 2020 (opdateret juli 2020)

Udvikling i andelen af cyklister, der bruger cykelhjelm. Opdelt i hhv. bytrafik og skoletrafik og målt i perioden fra 2004 - 2018.

Hvorfor bruge cykelhjelm?

Statistikkerne taler sit tydelige sprog, når man kigger på skadesfrekvensen i Danmark i forbindelse med cykling:

  • Gennemsnitligt er der 7-8 cyklister hver eneste dag, der kontakter skadestuen med hoved- og halslæsioner.
  • Der er i gennemsnit 125 cyklister med alvorlige hovedskader årligt. Tallet kan være større, da de 125 alene omfatter de skader, hvor politiet har været tilkaldt.
  • Der dør i gennemsnit 11 cyklister om året som følge af hovedskader.

Statistiske kilder: Danmarks Statistik, Rådet for Sikker Trafik og Vejdirektoratet

Hvem bruger cykelhjelm?

Selv om vi er blevet meget bedre til at bruge cykelhjelm de seneste 15-20 år, samt at studier viser, at cykelhjelme kun reducerer halvdelen af risikoen for hovedskader, er ovennævnte tal et stort incitament til at bruge cykelhjelm.

Og mange af os gør det også. Men desværre kan det også konstateres, at det især er småbørn, der er gode til at bruge hjelm, mens vi voksne ”glemmer det”. 9 ud af 10 børn omkring skolestartsalderen bruger cykelhjelm, men når de så bliver 12 år eller ældre, er det kun hver anden. Totalt set er det kun 42% af os cyklister, der bruger cykelhjelm.

Hos HANDELSGUIDE.DK ved vi godt, at vi ikke kan rykke ved disse statistikker, men vi vil gerne slå et slag for brug af cykelhjelme – og de findes i stort tal og i alle prislag. Det er også muligt at få en billig cykelhjelm, som samtidigt er rigtig god. Vi vil dog lade det være op til dig at finde den bedste cykelhjelm til netop dit behov.

Og husk! Man kan både få cykelhjelme til børn og til voksne!

Kig med nedenfor og få lidt inspiration!

Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du søger bestemte oplysninger!

Gode cykelhjelme - herunder nummer 1 og 2 i test

Scott Arx cykelhjelmen blev vinder af Forbrugerrådet TÆNK’s cykelhjelm test. I testen deltog 24 andre hjelme i alle prisklasser.

TÆNK har testet seks forskellige faldsituationer, og begrunder sejren til Scott ARX med, at den er den bedste hjelm til beskyttelse mod hjernerystelser.

Farven er sort, vægten er 260 gram, prisen er meget overkommelig, så kan du lide designet, er valget meget nemt …

Set i tre forskellige størrelser til 749 kr.

Limar 555 kommer på en delt andenplads i Forbrugerrådet TÆNK’s test.

Der er tale om en italiensk hjelm, og det fornægter dig ikke i designet, som signalerer fart og spænding. Men det er absolut også en prisbillig cykelhjelm, der er anvendelig til hverdagsbrug.

Vi er vilde med den matsorte finish. Vægten er 260 – 285 gram afhængigt af modellen.

Set i to størrelser fra 52-62 cm til 369 kr.

Denne hjelm har også et flot, sportsligt design – og fabrikanten Bontrager tilbyder faktisk at bytte den gratis, hvis du indenfor det første år kommer ud for et styrt, der forringer hjelmens stabilitet.

Denne Bontrager Starvos MIPS er den hjelm med MIPS-teknologi (se forklaring længere nede), der opnåede det bedste resultat i Forbrugerrådet TÆNK’s test. Og den er CE EN 1078-godkendt.

Hjelmen findes i seks friske farver (sort, hvid, blå/hvid, gul, pink og rød) og i fire forskellige størrelser fra 51-66 cm. Vægten ligger på omkring 300 gram afhængigt af størrelsen.

Set til 799 kr.

Tre andre gode cykelhjelme ...

MET Espresso er en rap lille sag, som er en god allround cykelhjelm til billige penge.

MET har indskrænket modellen til kun to størrelser, 52-57 cm og 54-61 cm, dvs. der er et overlap i størrelserne. Har du fx en hovedstørrelse på 54-57 cm, som begge hjelme håndterer, så anbefaler cykelhandlerne, at du tager den største model. 

Hjelmen findes i fire farver (sort, hvid, gul, rød), vejer 250-270 gram – og vi har set den til priser mellem 250 og 299 kr.

Giro Synthe MIPS er konstrueret til konkurrencebrug, og er således topmodellen i forhold til aerodynamik, ventilation og design. Det sidste er selvfølgelig smag og behag.

Som navnet antyder, er den udviklet med MIPS-teknologien (se forklaring længere nede).

Hjelmstørrelsen kan justeres med en hånd under kørslen, og der er plads til at fastgøre solbrillerne, når de ikke er i brug.

Hjelmen findes i tre størrelser fra 51-63 cm – og i to farvekombinationer. Den frække sort-røde ovenfor og en mere klassisk matsort.

Prisen er ca. 1.500 kr.

Bell Stratus MIPS er en komfortabel hjelm, der er designet til landevejskørsel, dvs. til dig på racercyklen. Men den er selvfølgelig også anvendelig til din daglige transport til og fra arbejde eller studie.

Cykelhjelmen er godt ventileret via de 18 store huller til formålet.

Hos HANDELSGUIDE.DK er vi vilde med det lette og luftige design – og ikke mindst den matsorte farve. Og så er den CE EN 1078-godkendt.

Cykelhjelmen fås i tre størrelser fra 51-63 cm.  

Vi har set den til 949 kr.

Ofte stillede spørgsmål om cykelhjelme

Hvilken cykelhjelm skal jeg vælge?

En sikkerhedsgodkendt hjelm, som sidder godt på dit hoved. Og som du føler dig komfortabel med – både i størrelse, form og design.

Scott Arx er testvinder, men der findes flere gode hjelme på markedet. Og i alle prislag. 

Høvding 3 er et godt alternativ til en traditionel cykelhjelm – og i hvert fald en ny måde at tænke cykelhjelm på.

Hvilken cykelhjelm er den bedste i test?

Scott Arx cykelhjelmen er vinder af Forbrugerrådet TÆNK’s cykelhjelm test.

Hvad skal jeg overveje inden køb af cykelhjelm?

Det er vigtigt, at du køber en sikker cykelhjelm.

CE-mærket i en cykelhjelm er en sikkerhedsstandard, der lovliggør salg af cykelhjelmen på det danske marked. Som sådan er det altså ikke nødvendigvis et udtryk for, at det er en fremragende cykelhjelm. 

Hvis hjelmen samtidigt er mærket EN 1078, betyder det derimod, at den overholder en europæisk sikkerhedsstandard.

Hvad er MIPS-teknologi i en cykelhjelm?

Der findes cykelhjelme med den såkaldte MIPS-teknologi (Multi-Directional Impact Protection System). Lidt forenklet forklaret har MIPS-hjelmene en inderskal, som sidder fast på hovedet ved et styrt, mens den ydre del af hjelmen er bevægelig og yder god beskyttelse mod vinklede slag til hjelmen.

Forbrugerrådet TÆNK har testet fem MIPS-hjelme, fire af dem klarer sig godt, mens den sidste ikke gør. MIPS-teknologien er isoleret set altså ikke en garanti for en bedre cykelhjelm end en cykelhjelm uden MIPS-teknologi..

Vi har tre af de MIPS-hjelme (Bontrager Starvos MIPS, Giro Synthe MIPS og Bell Stratus MIPS), der klarede sig godt, med i artiklen her.

Animationsvideo af, hvordan MIPS virker ved et styrt?

Høvding cykelhjelm - hvordan virker den?

Hvis du ikke er til en traditionel cykelhjelm, vil vi anbefale, at du kigger på en Høvding cykelhjelm, som repræsenterer nytænkning indenfor cykelhjelme. I praksis er det mere en airbag-løsning, idet Høvding 3, som den nyeste model hedder, er en halskrave med en indbygget airbag, som udløses ved et styrt, så man undgår hovedskader.

En Høvding cykelhjelm er beregnet til bykørsel, da de følsomme sensorer ikke er velegnede til agressiv kørsel på en racercykel – eller for den sags skyld til mountainbikekørsel i ujævnt terræn. Endvidere er den kun godkendt til personer over 15 år, der har en hovedstørrelse på mellem 52 og 59 cm samt en halsstørrelse på maximalt 45 cm.

Prisen er ca. 1.900 kr. 

Værd at vide om cykelhjelme

Det er meget vigtigt, at du anskaffer en cykelhjelm, der hverken er for stor eller for lille. Og at der er mulighed for at justere den, så den passer til både sommer og vinter, dvs. med en hue under.

Kig enten på størrelsen af din tidligere hjelm, eller mål dit hoved med udgangspunkt et par cm over øjenbrynene og hen over ørerne. Det antal cm, du kommer frem til, skal du vælge, inden du køber hjelmen.

De forskellige hjelmstørrelser spænder over et interval på 3-5 cm, så der er lidt at justere med. Fx svarer en medium-hjelm til intervallet 55-59 cm.

 

Cykelhjelme kan også bruges på løbehjul, skateboard, rulleskøjter osv., da der her er samme sikkerhedsregler som ved cykling.

En cykelhjelm bør udskiftes, hvis den har fået et hårdt stød. Herved kan beskyttelsesniveauet være nedsat. Derfor bør man heller ikke købe brugte cykelhjelme, hvor man ikke kender historikken…

Sådan skal cykelhjelmen sidde!

Leder du efter en el-cykel, så se et af vores indlæg her:

Ud i det – orange…