Indholdsfortegnelse
Oktober 2020 (opdateret august 2022)
De bedste tørretumblere i test
Der florerer mange myter, hele og halve sandheder om tørretumbleren, som er fast inventar i mange husstande i dagens Danmark.
At det er en strømsluger og ikke den mest miljømæssigt rigtige måde at tørre tøj på, kommer nok ikke bag på ret mange. Og eksperterne er da også enige om, at det bedste er at tørre tøjet i det fri. Også om vinteren, selv om det tager længere tid! Men samtidigt bidrager eksperterne gerne med en masse gode råd til dem, der ikke har mulighed for at tørre tøj udendørs. Vi deler gerne de vigtigste med jer læsere:
- Vælg en energirigtig tumbler, helst med en af de bedste energiklasser (vores indlæg er skrevet før 1. marts 2021, hvor den bedste energiklasse var A+++, næstbedste A++ osv.)
- Fyld altid tumbleren helt op
- Centrifuger tøjet mest muligt i vaskemaskinen, så restfugtigheden er mindst mulig
- Rens tumblerens filtre (fnugfilter og mikrofilter) og rengør maskinen, da det kan påvirke maskinens energiforbrug
Og ekspertudsagn eller ej? Der er rigtig mange som ikke vil undvære en tørretumbler i en travl hverdag …
Hvordan har vi udvalgt de viste tørretumblere?
Vi har valgt en stribe tørretumblere, som klarer sig rigtig flot i test i både 2020 og 2021.
Alle de viste tørretumblere er kondenstumblere, har et lavt energiforbrug, dvs. med specifikationer til de to bedste energiklasser (A+++ og A++ før 1. marts 2021), og alle har energisparende varmepumper indbygget. Vi uddyber disse begreber og regner lidt på el-omkostningerne længere nede i indlægget.
De stjernemarkeringer, vi viser på udvalgte produkter, er baserede på et antal køberes anbefalinger hos den sælger, vi har fundet produktet hos. Vi anbefaler dog, at du kritisk vurderer antallet og indholdet af købernes anbefalinger, da få og eventuelt subjektive anbefalinger måske ikke giver et retvisende billede af produktets kvalitet!
Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!
Da vores indlæg er skrevet før 1. marts 2021 anvendes den energimærkning, der på daværende tidspunkt var gældende. Dvs. A+++ er bedst, A++ næstbedst osv.
De bedste tørretumblere til priser fra omkring 3.000 kr.
Denne Electrolux-tørretumbler koster markant mindre end den anden testvinder, Miele TEJ675WP – der for øvrigt er udgået – men matcher denne på alle punkter, så det er en værdig testvinder.
Tumbleren har energiklasse A+++, altså den bedste klasse efter skalaen fra før marts 2021.
Se i øvrigt vores beregninger af tumblernes forbrug længere nede i indlægget.
Ud over det lave energiforbrug er tumbleren meget støjsvag i forhold til konkurrenterne, og den tørrer tøjet meget ensartet. Både bomuld og syntetisk. Endvidere er tumbleren brugervenlig.
- tørreevne, energiforbrug, lydniveau, smartphone-styring, pris
- tidsforbrug
Prisniveau: 5.800 kr.
Denne AEG-tørretumbler matcher den anden testvinder, Electrolux EW9H869E9, på alle punkter, så det er også en værdig testvinder.
Tumbleren har energiklasse A+++, altså den bedste klasse efter skalaen fra før marts 2021.
Se i øvrigt vores beregninger af tumblernes forbrug længere nede i indlægget.
Tumbleren er kendetegnet ved et lavt energiforbrug, og så er den meget støjsvag i forhold til konkurrenterne. Den tørrer tøjet meget ensartet, og dette gælder både bomuld og syntetiske materialer. Endvidere er tumbleren meget brugervenlig.
- tørreevne, energiforbrug, lydniveau, mange funktioner, pris
- tidsforbrug
Prisniveau: 6.400 kr.
Bosch og Siemens er i dag en del af samme koncern, og derfor er nogle af deres produkter næsten identiske. Siemens WT4HXKL9DN minder således til forveksling om Bosch WTX8HKL9SN, når vi taler design og specifikationer.
Specifikationerne er nemlig stort set identiske, og kvaliteten af tørringen er derfor også meget lig hinanden. Tumbleren fra Siemens er dog en smule større, hvis du har begrænset plads, og så er den ca. 10 minutter langsommere end modellen fra Bosch.
Og endelig er der en prisforskel på de to produkter, som kan være udslagsgivende, når du skal vælge tørretumbler.
- tørreevne, brugervenlighed, energiforbrug, pris
- tidsforbrug
En anden god og billig tørretumbler er denne model fra Siemens, som sætter de andre tørretumblere til vægs rent prismæssigt.
Tørreevne, energiforbrug og et lavt støjniveau er dens styrker, mens den taber point på brugervenligheden, fordi den er lidt svær at rengøre og tømme for vand.
Udfordringen med tømningen kan evt. løses ved at montere en slange, som leder vandet direkte ned i afløbet i stedet for i maskinens vandbeholder. Slangen skal tilkøbes, hvis du vælger denne løsning!
- tørreevne, energiforbrug, lydniveau, skarp pris
- rengøring
Prisniveau: 3.000 kr.
Ofte stillede spørgsmål om tørretumblere
Hvad er forskellen på en tørretumbler med aftræk og en kondenstørretumbler?
Tørretumblere med aftræk kræver en aftrækskanal i væg eller loft, der fører tumblerens varme, fugtige luft ud af boligen.
Kondenstørretumblere kondenserer (sammentrækker) vandet fra tøjet. Vandet opsamles herefter i en indbygget vandbeholder, som skal tømmes efter tørring af tøjet. Alternativt ledes vandet ud i afløbet via en slange, der er påmonteret tørretumbleren.
Hvad er en tørretumbler med varmepumpe?
De fleste nyere kondenstørretumblere har en indbygget varmepumpe, som bidrager til, at energiforbruget holdes lavest muligt. Således har tørretumblere med varmepumpe typisk energimærkerne fra A+++ til A, hvor førstnævnte er bedst.
Varmepumpen affugter luften og genanvender varmen. Det betyder, at tørretumbleren bruger mindre energi på at tørre tøjet end tumblere uden varmepumpe.
Hvilke tørretumblere er de bedste i test?
Tørretumblere fra Miele og AEG har i 2020 opnået prædikatet “bedst i test”. I 2021 løb Electrolux med sejren, men også tumblere fra Bosch, Siemens og LG klarer sig fremragende. Tysk dominans på området, om man så må sige …
Hvad koster det at bruge en tørretumbler?
Ikke overraskende afhænger det af, hvor meget man bruger tumbleren – og ikke mindst af, hvad el-prisen er? Som bekendt kan el-prisen variere fra husstand til husstand.
Men vi tør godt regne på et par eksempler på de tørretumblere, vi præsenterer ovenfor.
I beregningerne forudsætter vi
- at el-prisen er 2,25 kr. pr. kWh
- at tørretumbleren er i brug en gang ca. hver anden dag, dvs. 180 gange årligt
- vi medregner ikke udgifter til reparationer og værdiforringelse af maskinen
Tørretumbler energiklasse A+++
Forbrug ca. 1,11 kWh pr. gang svarende til ca. 2,50 kr.
Årlig udgift ca. 450 kr.
Tørretumbler energiklasse A++
Forbrug ca. 1,48 kWh pr. gang svarende til ca. 3,33 kr.
Årlig udgift ca. 600 kr.
Energipriserne er som bekendt eksploderet i løbet af 2022, så ovennævnte beløb er ikke længere realistiske – men det ændrer ikke ved konklusionen: en tørretumbler med energimærke A++ er ca. 33% dyrere i brug end en A+++.