Indholdsfortegnelse
Marts 2020 (opdateret maj 2023)
Hvorfor vælge en robotstøvsuger?
Hvordan bytter man arbejdstid ud med kvalitetstid?
Ja, det spørgsmål er der nok mange svar på, men et af dem kan være, at anskaffe sig en robotstøvsuger. For det er nok de færreste af os, som synes, det er en fornøjelse at bruge tiden på støvsugning eller anden rengøring.
Personligt synes jeg, der er stor tilfredsstillelse ved at få hjemmet støvsuget, mens jeg er på arbejde. Dels slipper jeg for støjen fra støvsugeren, men samtidigt har den avancerede teknologi gjort, at – hvis jeg har glemt at starte robotstøvsugeren derhjemme – nu kan starte den fra arbejdspladsen eller når jeg sidder med kaffekoppen hos tante Oda.
Robotterne er samtidigt blevet så avancerede, at de kan navigere rundt i boligen uden at støde ind i noget, fx lange gardiner eller persienner, de kan køre over dørtrin, undgå trapper, huske hvor de allerede har støvsuget samt omstille sig til forskellige underlag. Og så er selve støvsugningen blevet markant bedre, end det var tilfældet med de allerførste modeller.
Hvordan har vi udvalgt robotstøvsugere?
Robotstøvsugere findes i stort set alle prislag og kvaliteter, så der er god mulighed for at finde et produkt, der passer netop til dit behov.
Vi har derfor afsøgt markedet for gode robotstøvsugere fra ca. 2.000 kr. og opefter. De billige robotstøvsugere er stadig gode til støvsugning, men ikke så teknisk avancerede som de lidt dyrere robotter.
De stjernemarkeringer, vi viser på udvalgte produkter, er baserede på et antal køberes anbefalinger hos den sælger, vi har fundet produktet hos. Vi anbefaler dog, at du kritisk vurderer antallet og indholdet af købernes anbefalinger, da få og eventuelt subjektive anbefalinger måske ikke giver et retvisende billede af produktets kvalitet!
Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!
Gode robotstøvsugere fra iRobot, Ecovacs og Neato
iRobot Roomba i7550+ er en avanceret robotstøvsuger. Dels fordi den er i stand til at tømme sig selv i en ekstern beholder, og dels fordi pga. den avancerede navigation, hvor støvsugeren kortlægger alle rum i din bolig. Du kan selv supplere med områder, støvsugeren skal holde sig fra.
Støvsugeren kan køre i ca. 75 minutter på et fuldt opladet batteri, og den oplades på halvanden time.
Den er velegnet til alle underlag, også gulvtæpper. Og så kan den styres via en app til smartphones.
Prisen er ca. 5.500 kr.
Mål: 9 x 35 cm
Vægt: 3,4 kg
Driftstid: 75 minutter
Ladetid: 90 minutter
Beholderkapacitet: 0,4 liter
Skemalægning: Ja
Smartphonestyring: Ja
Andet: selvtømmende støvsuger
Ecovacs Deebot Ozmo U2 Pro(med vådmoppe) er til dig der har brug for en lav robotstøvsuger, der fx kan gøre rent under lave møbler, eller til dig, der har brug for at dit gulv bliver vasket som en del af rengøringen.
Ecovacs Deebot Ozmo U2 Pro kombinerer den traditionelle robotstøvsuger med en vandtank og en påmonteret vådmoppe, så dit gulv kan blive ekstra rengjort med lidt vand efter støvsugningen. Den er således velegnet til trægulve og klinker.
Robotstøvsugeren har indbygget navigation, så den styrer udenom møbler og trapper og afsatser. Den kan styres fra en smartphone via Ecovacs Home-appen – eller kan bruges med Google Assistant, hvis du ønsker at tale til din robotstøvsuger…
En funktionel lille støvsuger, som kan rengøre flere rum, hvis dørtrinene ikke er over et par cm. Den fås i sort og hvid.
Ecovacs’en er set ca. 1.800 kr.
Mål: 8 x 34 cm
Vægt: 2,7 kg
Driftstid: 150 minutter
Ladetid: 4-5 timer
Arbejdsareal: 120 kvm.
Beholderkapacitet: 0,4 liter
Skemalægning: Ja
Smartphonestyring: Ja
Lydniveau: 66 dB
Det er svært at komme udenom Neato Botvac D7 Connected, når talen falder på robotstøvsugere. Forbrugerrådet TÆNK har nemlig tidligere udnævnt denne robotstøvsuger til “bedst i test”. Anerkendelsen er primært baseret på evnen til at støvsuge og evnen til at navigere i boligen. To meget væsentlige egenskaber for en robotstøvsuger.
Neato Botvac D7 Connected kan med et fuldt opladet batteri rengøre op til 400 kvm. i løbet af ca. to timer. Dermed honorerer den kapacitetskravene i de fleste private hjem. Ligesom modellen fra Vorwerk er støvsugeren D-formet, så den er kan nå ind i alle hjørner.
Støvsugeren kan forbindes med dit netværk og kan så kontrolleres og skemalægges via en smartphone. Navigationen foregår via laser-teknologi, og rengøringen udføres af enten Eco-programmet, der er den lange, rolige og energivenlige rengøring, eller Turbo-programmet, som går hurtigere og med en noget større effekt end Eco.
Støvsugeren er set til 3.999 kr.
Mål: 10 x 33 cm
Vægt: 4,1 kg
Driftstid: 90-120 minutter
Ladetid: 180 minutter
Arbejdsareal: 400 kvm.
Beholderkapacitet: 0,7 liter
Skemalægning: Ja
Smartphonestyring: Ja
Lydniveau: 69 dB
Ofte stillede spørgsmål om robotstøvsugere
Hvilken robotstøvsuger er bedst i test?
Vorwerk Kobold V300 (udgået) og Neato Botvac D7 Connected er begge kåret til bedst i test hos Forbrugerrådet TÆNK.
Hvad koster en robotstøvsuger?
Robotstøvsugere fås fra under 1.000 kr. Støvsugere, der kan forcere forhindringer og har udvidet teknologi som fx navigation og kortlægning af boligen koster typisk fra 2.000 kr. og opefter.
Hvilken robotstøvsuger skal man vælge?
Inden du vælger din kommende robotstøvsuger bør du fokusere på to ting, nemlig kvaliteten af den rengøring, som du ønsker den skal udføre, samt hvilke krav din bolig stiller til teknologien i robotstøvsugeren? Nedenfor har vi uddybet disse to områder.
Lav din egen lille robotstøvsuger test ved at svare på spørgsmålene nedenfor, så du er klædt på at vælge den bedste robotstøvsuger til netop dit behov.
Kvaliteten af rengøringen
- Robottens vigtigste egenskab er sugeevnen. Hvor godt skal der gøres rent i dit hjem? Forstået på den måde, om robotten skal være et supplement til din egen, manuelle støvsugning, eller den skal gøre hele arbejdet selv?
- Bruger du hellere tiden på at ”holde rent” i stedet for at ”gøre rent”?
- Består dit snavs hovedsageligt af krummer og nullermænd på et hårdt underlag, eller har du husdyr og gulvtæpper, hvor hår og andet genstridigt snavs kan være en udfordring?
Krav til teknologi
- Hvordan er din bolig indrettet? Har du mange løse effekter, mange stole- og bordben, gardiner i gulvhøjde, gamle sprækkede trægulve, dørtrin, flere rum, langhårede tæpper eller andet indbo, som kan være en forhindring for robottens arbejdsområde?
- Har du behov for, at din robotstøvsuger skal kunne programmeres, styres fra en smartphone, selv genoplade ved strømmangel osv.? Eller vil du blot trykke på START-knappen, når arbejdet skal udføres?
Anbefalinger, gode råd og værd at vide om robotstøvsugere
- Hvis din bolig har forskudte plan, dørtrin, løse tæpper e.l., så skal du sikre dig, at din robotstøvsuger kan forcere disse udfordringer – og at den kan undgå trapper og afsatser!
- Med en robotstøvsuger slipper du for støvsugning af dine gulve – men ikke for rengøring og vedligeholdelse af selve robotten, så sørg for at tømme støvbeholderen, rengøre børster, skifte filter osv. Der er ingen mening i at tage gammelt snavs med på robotten næste runde i hjemmet!
- Med en robotstøvsuger slipper du for støvsugning af dine gulve – men ikke for rengøring og vedligeholdelse af selve robotten, så sørg for at tømme støvbeholderen, rengøre børster, skifte filter osv. Der er ingen mening i at tage gammelt snavs med på robotten næste runde i hjemmet!
- En robotstøvsuger er ofte ca. 9 cm høj og har dermed fri arbejdshøjde under de fleste møbler. Men der findes robotter, der er 12-15 cm høje, så tjek din møbler og øvrig indretning, inden du eventuelt anskaffer sådan en.
- Gør dit hjem robotvenligt! Fjern løse genstande som fx ledninger og nips fra gulvet, inden du sætter robotten i gang med at arbejde.
- Alle robotstøvsugere angives med en driftstid og/eller et arbejdsareal. Tjek produktbladet for at se, om det matcher det boligareal, du skal have rengjort? Alternativt skal støvsugeren selv kunne genlade og fortsætte arbejdet efterfølgende.
Inden du køber en robotstøvsuger, så tænk på, at du fortsat går en tur med din almindelige støvsuger en gang imellem – og det er afgørende for, hvilke krav du bør stille til din nye robotstøvsuger.
Og skriv dig bag øret! En robot støvsuger ikke lige så godt som dig selv…
Robotstøvsuger eller traditionel støvsuger?
Er du mere til en traditionel støvsuger med slange, ledning og støvsugerpose, så kig med i vores indlæg om støvsugere!
Støvsugning kan sammenlignes med livets lange læring – i begge tilfælde gælder det om at suge til sig …
HANDELSGUIDE.DK