Indholdsfortegnelse
Maj 2020 (opdateret august 2022)
Sous vide
Sous vide-metoden er udbredt i restaurationsbranchen og har været det i en del år, men den har efterhånden også bredt sig til de private køkkener. Lidt populært kan man måske sige, at manden har bragt endnu et husholdningsapparat med sig i køkkenet …
Under alle omstændigheder er sous vide blevet en populær madlavningsform, og der findes nogle gode og billige produkter, der kan hjælpe dig på vej mod Masterchef-titlen.
Måske kender du i forvejen lidt til sous vide-tilberedning, eller måske har du kun hørt det omtalt i omgangskredsen – og vil nu gerne vide mere. Derfor har vi forsøgt at besvare de mest almindelige spørgsmål om emnet samt vise dig nogle konkrete apparater, som kan tjene til inspiration for dit køb.
Hvordan har vi udvalgt sous vide?
Vi har valgt at tage to vandbadsmodeller og to sous vide-stave med i indlægget.
Alle de viste sous vide har opnået gode testresultater, og der er også et par testvindere imellem.
De stjernemarkeringer, vi viser på udvalgte produkter, er baserede på et antal køberes anbefalinger hos den sælger, vi har fundet produktet hos. Vi anbefaler dog, at du kritisk vurderer antallet og indholdet af købernes anbefalinger, da få og eventuelt subjektive anbefalinger måske ikke giver et retvisende billede af produktets kvalitet!
Brug eventuelt indholdsfortegnelsen øverst til venstre, hvis du vil have et overblik over sidens indhold!
Fire sous vide med gode testresultater
For år tilbage blev OBH Nordica Gourmet Cooker bedst i test hos Forbrugerrådet TÆNK. Modellen er udgået, men er heldigvis blevet erstattet af OBH Nordica Magnetic, som har nogenlunde de samme specifikationer.
Denne sous vide tilbereder både kød og grøntsager til perfektion!
Det er nemt at styre temperaturen, og den holder sig stabilt under tilberedningen.
Denne sous vide fylder godt på bordet – til gengæld laver den op til 8 portioner ad gangen.
- stor volumen (2,5 kg eller 8,5 liter), præcision på 0,1 grad i intervallet 40-90 grader, pris
- fylder en del på køkkenbordet, og vejer over 5 kg
Prisniveau: 1.100 kr.
Denne Anova sous vide kan anbefales, hvis du ikke ønsker en af de større vandbadsmodeller. Den er nemlig på størrelse med en stavblender og kan nemt gemmes væk efter brug.
Kapaciteten fejler ikke noget, da den kan opvarme op til ca. 20 liter vand (i separat beholder). Sous vide’n kan styres via app’en Anova Culinary, som findes til både iOS og Android.
En sous vide der er velegnet til den store familie eller til selskabsmad. Og så er den kåret til “bedst i test” hos svenske Råd & Rön.
- stor effekt og stor kapacitet, testvinder, gode brugervurderinger
- pris i forhold til Steba SV50
Prisniveau: 1.400 kr.
For en markant lavere pris end Anova’ens får du en sous vide stav med stort set samme specifikationer. Og med et testresultat, der er marginalt dårligere end konkurrentens.
Den tilbereder maden perfekt, den er støjsvag, og sikkerheden er i orden.
Denne sous vide kan styres via app’en Steba Sous Vide, og så er den kåret til testvinder hos Pricerunner i 2021.
Hos HANDELSGUIDE.DK er vi vilde med det afrundede design. Og prisen, naturligvis!
- stor effekt og stor kapacitet, testvinder, gode brugervurderinger, pris
- ingen app-styring
Prisniveau: 7-800 kr.
Vakuumpakkere til sous vide
Bemærk!
Der er ikke vakuumpakker med til de viste sous vide-modeller ovenfor, så denne skal købes separat!
OBH Nordica har produceret en billig vakuumpakker, der koster ca. 500 kr.
Ofte stillede spørgsmål om sous vide
Hvad betyder sous vide - og hvordan udtales det?
Sous vide er fransk og betyder ”under vakuum”.
Det nærmeste man kommer en dansk stavemåde er ”su vidte”.
Hvad er sous vide?
Sous vide er en metode til tilberedning af madvarer, hvor styrken ligger i, at du har fuldt kontrol over processen fra start til slut. Dette resulterer i altid perfekte bøffer, fisk, grøntsager eller hvad du nu tilbereder.
Man fylder vand i beholderen eller gryden, indstiller den ønskede temperatur og tilberedningstid – og så passer resten sig selv. Tilberedningen sker ved lav temperatur.
Hvilken sous vide skal jeg vælge?
Først og fremmest skal du vide, at der findes to typer af sous vide.
- Den ene type er en vandovn eller et vandbad. Denne type indeholder alt det du skal bruge til tilberedningen i en og samme enhed.
- Den anden type er en sous vide stav – og kaldet sous vide cirkulator – som i princippet er en avanceret dyppekoger. Staven bruges sammen med din egen gryde e.l.
Hvilken sous vide er den bedste?
Hvis du gerne vil have en samlet og enkel sous vide-løsning, er ovnen/vandbadet den bedste løsning. Ønsker du større fleksibilitet i forhold til den mængde, du kan tilberede, anbefaler vi en sous vide stav. Den kan anvendes sammen med dine egne gryder i forskellige størrelser.
Vi viser to af hver type ovenfor.
Hvilken sous vide er bedst i test?
OBH Nordica 7948 Precision, som desværre er udgået. Se alternativet OBH Nordica Magnetica ovenfor.
Hvad er sous vide-metoden?
Hvis du vil læse og lære mere om, hvordan man arbejder med en sous vide, så se vores anbefalinger til læsestof nedenfor – eller se videoen her til højre!
Gode bøger om sous vide
Forfatteren Karsten Tanggaard har skrevet to bøger om sous vide. Begge henvender sig til både nybegynderen og den erfarne kok ud i sous vide.
Nybegynderen får bl.a. trin-for-trin instruktion i metoden, og den mere erfarne får massevis af tekniske tips og tricks til hverdag og fest i form af stribevis af eksempler.
Vi har fundet bøgerne til konkurrencedygtige priser på hhv. 219 og 279 kr.
Dagens sous vide tip + opskrifter!
Hvis du tilbereder hele stege eller bøffer, er det en god ide at give kødet lidt stegeskorpe på en stegepande eller en grill til sidst.
Hvis du savner inspiration til retter lavet sous vide, så kig med nedenfor!