Elcykler

Sport & motion

August 2019

De bliver mere og mere synlige i gadebilledet, elcyklerne!

Jeg har i al stilfærdighed betragtet brugere af elcykler i en større dansk provinsby og har lavet min egen lille, uvildige undersøgelse af, hvem der kører på elcykler? Indtil videre er det primært segmentet over 50 år – og både mænd og kvinder. Herefter følger de unge piger/kvinder mellem 15 og 25 år. Og endelig er det børnefamilierne, som med en kasse på størrelse med et legehus foran, transporterer det allerkæreste, de har, til og fra vuggestue, børnehave, skole, fritidsaktiviteter m.m.
Kort og godt: på en elcykel med lad!

De unge mænd har endnu ikke for alvor taget trenden til sig, men lur mig, om de ikke kommer ud af busken, når cyklens elmotor bliver så lille, at andre ikke får øje på den? Forfængelighed, kalder man det vist den slags?

Men uanset alder og køn er det vigtigste i bund og grund, at man har et konkret behov for at få lidt hjælp til at træde i pedalerne, hvis man skal investere i en elcykel.

Skal du investere i en elcykel?
Hvis du er i tvivl, kan du med fordel gøre dig nogle af nedennævnte overvejelser, inden du anskaffer dig en elcykel.
Jo flere JA’er der er i din besvarelse, desto større er dit behov for en elcykel.

Tager du (for) ofte bilen eller bussen – selv ved korte afstande?

Bruger du ofte undskyldningen “så kommer jeg svedig frem”, når talen falder på cykling til job, studie, fritidsaktiviteter osv.?

Er du dårligt gående eller har en anden fysisk begrænsning, som forhindrer eller begrænser dig i at bruge en traditionel cykel?

Det er en kendsgerning, at personer, der har en elcykel, cykler oftere end personer med en traditionel cykel. Og de kører samtidigt længere ture. Tror du en en elmotor vil give dig den samme motivation?

Ved en tidligere lejlighed har HANDELSGUIDE.DK lavet et indlæg om den suveræne testvinder Gazelle Orange C8 HMS, som i høj grad har duperet forskellige testpaneler her i sommeren 2019.

Du kan læse vores indlæg her:

Andre gode elcykler
Herremodel
Damemodel

Batavus Bryte E-go

En meget velkørende og sporty cykel, som har høstet flotte anmeldelser hos bl.a. Forbrugerrådet TÆNK. 

Den er velegnet til såvel korte som lange ture. Såfremt du har brug for større ydeevne på batteriet, kan cyklen for en merpris fås med et 500 WH-batteri.

Den matte titanium-farve klæder cyklens flotte aluminiumsstel. 

Prisen er ca. 22.000 kr.

Motor: Yamaha centermotor

Gear: 8 – Shimano Nexus

Batteri: 400 WH (fås med 500 WH)

Bremser: Fælgbremser for og bag

Distance: op til 110 km

Vægt: 25 kg 

Andet: Tre køreprogrammer i display samt gå-assistent, der hjælper dig, når cyklen trækkes.

Damemodel
Herremodel

Witt E650

Hvad får man, hvis man parrer dansk design med tysk og schweizisk teknologi? Svaret er en cykel fra Witt!

Denne cykel er til dig, som ikke vil give mere end 10.000 kr. for en elcykel – eller dig som overvejer, om elcyklen er vejen frem for dit vedkommende?

En god og funktionel cykel med et design, der pga. det integrerede batteri, ligner en traditionel cykel til forveksling.

Et godt tilbud set til knap 10.000 kr.

Motor: Bafang frontmotor

Gear: 7 – Shimano Altus

Batteri: 400 WH

Bremser:  Fælgbremse og fodbremse

Distance: op til 80 km

Vægt: 23 kg 

Andet: Batteri er integreret i stellet.

Tyske Kalkhoff har de senere år domineret forskellige “bedst i test” nomineringer. Også i 2019 er denne Agattu 1.B Move med i førerfeltet, selv om den står lidt i skyggen af hollandske Gazelle.

Men kigger man på prisen, som ligger på omkring 14.500 kr., så får man her virkelig meget cykel for pengene.

Motoren har ikke en voldsom acceleration, så hvis du er nybegynder på en elcykel – eller måske den forsigtige type – så er denne Kalkhoff elcykel til damer et godt valg.

Motor: Bosch centermotor

Gear: 7 – Shimano Nexus

Batteri: 400 WH

Bremser:  Fælgbremser for og bag, fodbremse bag

Distance: op til 120 km

Vægt: 24 kg 

Andet: Cyklen fås pt. på tilbud med børnepakke, dvs. barnestol, cykelkurv m.m

Værd at vide om elcykler

Elcykler findes i forskellige udformninger, dvs. som damemodel, herremodel, mountainbike, ladcykel (fx til transport af børn) osv. Og både med et klassisk og et sporty udseende.

En god elcykel kan køre over 100  km på en opladning.

En elcykel har enten frontmotor eller centermotor (se supplerende beskrivelse til højre). Og motoren hjælper dig op til en hastighed på 25 km i timen.

Batteriets ydeevne måles i WH, som står for watt pr. time. Så gå efter så mange WH som muligt – i hvert fald hvis du skal køre længere ture.

Centermotor

Centermotoren er, som navnet antyder, placeret midt på cyklen. Denne motortype giver dig en jævn kørsel og helt den samme fornemmelse som at køre på en traditionel cykel.

Den bruger ikke så meget strøm og er derfor velegnet til længere ture.

Frontmotor

Frontmotoren er placeret i forhjulets nav og er derfor typisk mindre end centermotoren.

Frontmotoren bruger mere strøm end centermotoren, og den er derfor velegnet til kortere cykelture. Til gengæld er cykler med frontmotor billigere end dem med centermotor.

Batavus har to elcykler i top fem hos Forbrugerrådet TÆNK’s elcykel-test i sommerne 2019. Elcykler med centermotorer vel at mærke.

Batavus Altura er en komfortabel og pålidelig cykel med en lav indstigning til gavn for cyklister af begge køn.

Motoren er meget lydløs i forhold til konkurrenterne, og Altura E-go er ikke voldsomt accelererende, så du oplever en glidende fornemmelse, når du cykler. Lidt som på en traditionel cykel uden motor.

Så har du ikke behov for at komme først frem og holde ved det næste røde lys, er denne cykel meget velegnet.

Cyklen er set til knap 20.000 kr.

Motor: Bosch centermotor

Gear: 7 – Shimano Nexus

Batteri: 400 WH

Bremser:  Fælgbremse og fodbremse

Distance: op til 100 km

Vægt: 26 kg 

Andet: Indbygget gå-assistent, der hjælper dig, når cyklen trækkes.

2019 - model

Winther Superbe-serien er udviklet i samarbejde med Ældresagen, og derfor har det primære fokus en enkel betjening af cyklen.

Samtidigt har det været et mål at konstruere en cykel med en lav indstigning og en god balance. Begge dele er lykkedes med denne cykel, som er set til godt 15.000 kr.

2018-modellen fås for ca. 13.500 kr.

Bemærk, at cyklerne leveres med et standardbatteri til 30-50 km’s kørsel, men kan opgraderes til to kraftigere batterier mod betaling af merpris.

2018 - model

Motor: Centermotor

Gear: 7 – Shimano Nexus

Batteri: ca. 300 WH med mulighed for opgradering mod merpris.

Bremser:  Fælgbremse og fodbremse.

Distance: op til 50 km

Vægt: 25,5 kg

Mustang Emotion

Endnu en elcykel som i bedste fald kan erhverves for under 10.000 kr. Coop.dk sælger den nemlig for 8.499 kr., hvis man er medlem af Coop – ellers koster den 12.999 kr.

Designmæssigt minder den om Witt E650, fordi den også har batteriet integreret i stellet. Det giver et flot klassisk udtryk, at man ikke skal køre med batteriet på bagagebæreren.

En god cykel til nybegynderen eller dig, der har et begrænset cykelbudget.

Motor: Frontmotor

Gear: 7 – Shimano Nexus

Batteri: 370 WH

Bremser:  Fælgbremse og fodbremse

Distance: op til 70 km

Vægt: 25 kg 

Andet: Batteri er integreret i stellet.

Anbefalinger

Batteriet er elcyklens hjerte, så sørg for at passe godt på det. Både mht. korrekt opladning, opbevaringstemperatur og tjek/test i forbindelse med den generelle servicering af cyklen.

Har du 10 tommelfingre eller ikke bryder dig om olie på fingrene, så benyt dig af de forskellige servicetilbud, der findes.

Selv om elmotoren kun hjælper op til 25 km/t, kører elcyklen ofte meget hurtigere end en traditionel cykel, så husk altid hjelmen – og vær opmærksom på den tunge trafik, som endnu ikke har vænnet sig til, at selv modne personer kommer hurtigt frem på cykel!

Uddrag af Jacob Haugaards partiprogram i 1994

Mere medvind på cykelstierne!