Robotstøvsugere

Hus & have

Marts 2020

Hvorfor vælge en robotstøvsuger?

Hvordan bytter man arbejdstid ud med kvalitetstid?

Ja, det spørgsmål er der nok mange svar på, men et af dem kan være, at anskaffe sig en robotstøvsuger. For det er nok de færreste af os, som synes, det er en fornøjelse at bruge tiden på støvsugning eller anden rengøring.

Personligt synes jeg, der er stor tilfredsstillelse ved at få hjemmet støvsuget, mens jeg er på arbejde. Dels slipper jeg for støjen fra støvsugeren, men samtidigt har den avancerede teknologi gjort, at – hvis jeg har glemt at starte robotstøvsugeren derhjemme – nu kan starte den fra arbejdspladsen eller når jeg sidder med kaffekoppen hos tante Oda.

Robotterne er samtidigt blevet så avancerede, at de kan navigere rundt i boligen uden at støde ind i noget, fx lange gardiner eller persienner, de kan køre over dørtrin, undgå trapper, huske hvor de allerede har støvsuget samt omstille sig til forskellige underlag. Og så er selve støvsugningen blevet markant bedre, end det var tilfældet med de allerførste modeller.

Robotstøvsugere findes i stort set alle prislag og kvaliteter, så der er god mulighed for at finde et produkt, der passer netop til dit behov. Lav din egen lille robotstøvsuger test ved at svare på spørgsmålene nedenfor, så du er klædt på at vælge den bedste robotstøvsuger til netop dit behov.

Hvilken robotstøvsuger skal man vælge?

Inden du vælger din kommende robotstøvsuger bør du fokusere på to ting, nemlig kvaliteten af den rengøring, som du ønsker den skal udføre, samt hvilke krav din bolig stiller til teknologien i robotstøvsugeren? Nedenfor har vi uddybet disse to områder.

Kvalitet af rengøringen

  • Robottens vigtigste egenskab er sugeevnen. Hvor godt skal der gøres rent i dit hjem? Forstået på den måde, om robotten skal være et supplement til din egen, manuelle støvsugning, eller den skal gøre hele arbejdet selv?
  • Bruger du hellere tiden på at ”holde rent” i stedet for at ”gøre rent”?
  • Består dit snavs hovedsageligt af krummer og nullermænd på et hårdt underlag, eller har du husdyr og gulvtæpper, hvor hår og andet genstridigt snavs kan være en udfordring?

Krav til teknologi

  • Hvordan er din bolig indrettet? Har du mange løse effekter, mange stole- og bordben, gardiner i gulvhøjde, gamle sprækkede trægulve, dørtrin, flere rum, langhårede tæpper eller andet indbo, som kan være en forhindring for robottens arbejdsområde?
  • Har du behov for, at din robotstøvsuger skal kunne programmeres, styres fra en smartphone, selv genoplade ved strømmangel osv.? Eller vil du blot trykke på START-knappen, når arbejdet skal udføres?

Hvilken robotstøvsuger er bedst i test?

Vorwerk Kobold V300 og Neato Botvac D7 Connected er begge kåret til bedst i test hos Forbrugerrådet TÆNK.

Hvad koster en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere fås fra under 1.000 kr. Støvsugere, der kan forcere forhindringer og har udvidet teknologi koster typisk fra 2.000 kr. og opefter.  

iRobot Roomba 616

iRobot Roomba 616

iRobot Roomba 616 er til dig, der har brug for en enkel robotstøvsuger med manuel start og til rengøring af et enkelt, men større rum på op til 100 kvm.

Amerikanske iRobot er markedsførende med deres Roomba-produkter og har et kæmpe program af robotstøvsugere, hvoraf deres 600-serie er den billigste og mest enkle. Den har således ingen ekstra dikkedarer i form af programmering, skemalægning, smartphone-styring osv., men den gør det, den skal. Støvsuger, når du trykker på CLEAN-knappen.

Støvsugeren undgår møbler og lignende via den indbyggede navigation og sikrer, at hele gulvet bliver rengjort med de flere end 40 rengøringstyper, maskinen er udstyret med. Den er velegnet til alle underlag.

Roomba 616 er lydsvag og koster ca. 2.000 kr.

Mål: 9 x 34 cm

Vægt: 3,6 kg

Driftstid: 60-90 minutter

Ladetid: 180 minutter

Arbejdsareal: 100 kvm.

Beholderkapacitet: 0,5 liter

Skemalægning: Nej

Smartphonestyring: Nej

Lydniveau: 61 dB

iRobot Roomba 866

iRobot Roomba 866 er en videreudvikling af iRobots 600- og 700-serier, og dens noget kraftigere sugeevne fjerner derfor op til halvanden gang så meget støv og snavs op som sine ældre søskende. Den er således et godt valg til hjem med husdyr eller allergikere.

Vægten er 3,8 kg, og støvsugeren når op til 100 kvm. på de ca. 60 minutters driftstid, der er på et fuldt opladet batteri. Lydniveauet er meget lavt (58 dB), hvilket svarer nogenlunde til samtaleniveau.

Roomba 866 lader automatisk op, når den har udført sit arbejde, og den kan programmeres til at starte på alle ugens syv dage. Den er velegnet til alle underlag, også gulvtæpper.

Prisen er ca. 3.000 kr.

Mål: 9 x 35 cm

Vægt: 3,8 kg

Driftstid: 60 minutter

Ladetid: 180 minutter

Arbejdsareal: 100 kvm.

Beholderkapacitet: 0,6 liter

Skemalægning: Ja

Smartphonestyring: Nej

Lydniveau: 58 dB

Vorwerk Kobold VR300

Topmodellen Kobold VR300 fra tyske Vorwerk er til dig, der kræver pålidelighed, præcision, stor sugeevne og dermed perfekt rengøring. Modellen er velegnet til såvel langhårede gulvtæpper som til husdyr.

Vorwerks robotstøvsugere har hos Forbrugerrådet Tænk fået prædikatet ”bedst i test”, og VR300 klarer dørtrin på 2 cm, hvilket gør den velegnet til støvsugning af flere rum. Den karakteristiske D-form gør, at støvsugeren kommer ind i hjørnerne.

Teknologisk er der også tale om et mindre vidunder, som scanner de enkelte rum med sine laser-sensorer. Den navigerer derfor uhindret gennem din bolig, og via din smartphone kan du kontrollere en række funktioner på støvsugeren. Du kan selvfølgelig starte den og lave tidsskemaer for, hvornår der skal støvsuges. Men du kan også indtegne områder i hjemmet, hvor støvsugeren ikke må komme. Den modsatte vej meddeler Vorwerk Kobold VR300, når filter og støvbeholder skal tømmes.

Tysk kram!

VR300 er set til ca. 6.500 kr.

Mål: 9 x 34 cm

Vægt: 5,0 kg

Driftstid: 60-90 minutter

Ladetid: 90 minutter

Arbejdsareal: 120 kvm.

Beholderkapacitet: 0,5 liter

Skemalægning: Ja

Smartphonestyring: Ja

Lydniveau: 70 dB

Ecovacs Deebot Ozmo Slim10

Ecovacs Deebot Ozmo Slim10 (med vådmoppe) er til dig der har brug for en lav robotstøvsuger, der fx kan gøre rent under lave møbler, eller til dig, der har brug for at dit gulv bliver vasket som en del af rengøringen.

Ecovacs Deebot Ozmo Slim10 kombinerer den traditionelle robotstøvsuger med en vandtank og en påmonteret vådmoppe, så dit gulv kan blive ekstra rengjort med lidt vand efter støvsugningen. Den er således velegnet til trægulve og klinker.

Robotstøvsugeren har indbygget navigation, så den styrer udenom møbler og trapper og afsatser. Den kan styres fra en smartphone via Ecovacs Home-appen – eller koble den til Smart Home, hvis du ønsker at tale til din robotstøvsuger…

En funktionel lille støvsuger, som dog ikke er velegnet til rengøring af flere rum, hvis der er dørtrin.

Ecovacs’en er set til ca. 2.250 kr.

Mål: 6 x 31 cm

Vægt: 2,5 kg

Driftstid: 100 minutter

Ladetid: 240 minutter

Arbejdsareal: 100 kvm.

Beholderkapacitet: 0,3 liter

Skemalægning: Ja

Smartphonestyring: Ja

Lydniveau: 68 dB

Neato Botvac D7 Connected

Det er svært at komme udenom Neato Botvac D7 Connected, når talen falder på robotstøvsugere. Forbrugerrådet TÆNK har nemlig udnævnt denne robotstøvsuger til “bedst i test”. Anerkendelsen er primært baseret på evnen til at støvsuge og evnen til at navigere i boligen. To meget væsentlige egenskaber for en robotstøvsuger.

Neato Botvac D7 Connected kan med et fuldt opladet batteri rengøre op til 400 kvm. i løbet af ca. to timer. Dermed honorerer den kapacitetskravene i de fleste private hjem. Ligesom modellen fra Vorwerk er støvsugeren D-formet, så den er kan nå ind i alle hjørner.

Støvsugeren kan forbindes med dit netværk og kan så kontrolleres og skemalægges via en smartphone. Navigationen foregår via laser-teknologi, og rengøringen udføres af enten Eco-programmet, der er den lange, rolige og energivenlige rengøring, eller Turbo-programmet, som går hurtigere og med en noget større effekt end Eco.

Støvsugeren er set til lidt under 4.000 kr.

Mål: 10 x 33 cm

Vægt: 4,1 kg

Driftstid: 90-120 minutter

Ladetid: 180 minutter

Arbejdsareal: 400 kvm.

Beholderkapacitet: 0,7 liter

Skemalægning: Ja

Smartphonestyring: Ja

Lydniveau: 69 dB

iRobot Roomba 966

iRobot Roomba 966 er robotstøvsugeren til dig, der har hund, kat eller andre kæledyr – eller dig, der skal have rengjort større arealer. Støvsugeren lader nemlig selv op, når den er kørt tør for strøm – og starter derefter støvsugningen, hvor den slap. Den er også meget velegnet hos allergikere.

Roomba 900-seren har adskillige gange fået prædikatet ”bedst i test”, så kvaliteten af denne robotstøvsuger kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Den støvsuger ganske enkelt fremragende. Og så er den meget brugervenlig. Ikke mindst når den anvendes via smartphone-appen iRobot HOME.

Denne effektive robotstøvsuger er set til ca. 6.700 kr.

Mål: 9 x 35 cm

Vægt: 3,9 kg

Driftstid: 75 minutter

Ladetid: 120 minutter

Arbejdsareal: 185 kvm.

Beholderkapacitet: 0,5 liter

Skemalægning: Ja

Smartphonestyring: Ja

Lydniveau: 58 dB

Anbefalinger - værd at vide om robotstøvsugere

Hvis din bolig har forskudte plan, dørtrin, løse tæpper e.l., så skal du sikre dig, at din  robotstøvsuger kan forcere disse udfordringer – og at den kan undgå trapper og afsatser!

Med en robotstøvsuger slipper du for støvsugning af dine gulve – men ikke for rengøring og vedligeholdelse af selve robotten, så sørg for at tømme støvbeholderen, rengøre børster, skifte filter osv.

Der er ingen mening i at tage gammelt snavs med på robotten næste runde i hjemmet!

En robotstøvsuger er ofte ca. 9 cm høj og har dermed fri arbejdshøjde under de fleste møbler.

Men der findes robotter, der er 12-15 cm høje, så tjek din møbler og øvrig indretning, inden du eventuelt anskaffer sådan en.

Gør dit hjem robotvenligt!

Fjern løse genstande som fx ledninger og nips fra gulvet, inden du sætter robotten i gang med at arbejde.

Alle robotstøvsugere angives med en driftstid og/eller et arbejdsareal. Tjek produktbladet for at se, om det matcher det boligareal, du skal have rengjort? Alternativt skal støvsugeren selv kunne genlade og fortsætte arbejdet efterfølgende.

Inden du køber en robotstøvsuger, så tænk på, at du fortsat går en tur med din almindelige støvsuger en gang imellem – og det er afgørende for, hvilke krav du bør stille til din nye robotstøvsuger.

Og skriv dig bag øret! En robot støvsuger ikke lige så godt som dig selv…

Er du mere til en traditionel støvsuger med slange, ledning og støvsugerpose, så kig med i vores indlæg om støvsugere!

Støvsugning kan sammenlignes med livets lange læring – i begge tilfælde gælder det om at suge til sig …

HANDELSGUIDE.DK