Robotplæneklippere

Hus & have

April 2019

De første robotplæneklippere kom på markedet i slutningen af 60’erne, og der er naturligvis sket en stor udvikling i både pris og kvalitet siden da.

De senere år er robotplæneklipperen om ikke blevet hvermandseje, så har den i hvert fald for alvor gjort sit indtog i vores private haver. Større boligområder, boligforeninger, institutioner, sportsforeninger og mange andre har også løbende taget robotplæneklipperen til sig som et vigtigt redskab i vedligeholdelsen af de grønne områder. Måske også som et led i effektivisering af de mest rutineprægede opgaver.

Udbud og efterspørgsel hænger som bekendt sammen, og derfor har der også meldt sig en del producenter på markedet for robotplæneklippere. En god udvikling for os som forbrugere, for den større konkurrence giver os flere valgmuligheder – og mon ikke også det har en gunstig effekt på prisen af produkterne? Vi tror det …

Værd at vide

En robotplæneklipper er batteridrevet og har ofte ikke kapacitet til at slå en større græsplæne i en arbejdsgang. Men så kører den tilbage til sin ladestation, får ladet batteriet op, og vender tilbage til arbejdet. Lidt lige som når vi andre holder kaffe- eller frokostpause på jobbet.

Du bestemmer, hvilket område robotplæneklipperen skal arbejde indenfor. I praksis ved at omgrænse det pågældende område med et medfølgende kabel.

Hvilken robotplæneklipper skal jeg vælge?

Det er svært at sige, hvilken model der er den bedste robotplæneklipper (for dig), for det afhænger helt og holdent af, hvor stor en græsplæne, du har, hvor kuperet den er samt hvor mange forhindringer der er i form af bede og stier osv.

Forbrugerrådet TÆNK har flere gange lavet en robotplæneklipper test, og her er svaret heller ikke endegyldigt. At Robomow RS615U, som vi beskriver nedenfor, er bedst i test, er indiskutabelt. Men der følger mange gode plæneklippere i kølvandet på den. Og det er også muligt at finde en god og billig robotplæneklipper.

15 ud af 19 robotplæneklippere får prædikatet “GOD”, og blandt disse er der ikke mindre end 10 producenter i spil. De hyppigst repræsenterede mærker er Robomow (3), Worx (2) og Gardena (2). Vi har derfor valgt at fokusere på robotplæneklippere fra disse producenter.

Robomow RS615U

Robomow RS615U er kåret til bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk. Den kvalificerer sig bl.a. på sine gode evner til at klippe alle typer af græs – også langt og fugtigt græs.

Anbefalet græsareal: +1.600 kvm.

Køretid: 55 – 70 minutter

Vægt: 20 kg      Klippebredde: 56 cm

Er tyverisikret og kan styres via smartphone

Set hos til 11.299 kr.

Se video af RS615U længere nede!

Worx Landroid M700

Worx Landroid har to robotplæneklippere i top 6 hos Forbrugerrådet TÆNK, men derfor hviler man ikke på laurbærrene. 2019-modellerne kan bl.a. håndteres via din smartphone.  

Anbefalet græsareal: 700 kvm.

Køretid: 120 minutter

Vægt: 9 kg      Klippebredde: 18 cm

Er tyverisikret og kan styres via smartphone

Set hos til 5.995 kr.

Fordele ved en robotplæneklipper
  • Den er tidsbesparende, fordi græsset godt kan slås, selv om du ikke er hjemme
  • Den åbner mulighed for hyppige klipninger, hvilket græsset har godt af
  • Den er mere miljøvenlig og støjsvag end andre typer af plæneklippere, fx benzindrevne plæneklippere 

Gardena Sileno 500 City

Gardena er kendt for sine haveprodukter og har også slået sig på robotplæneklippere med bl.a. Sileno-serien, som findes i mange varianter til forskellige plænestørrelser. Denne Gardena robotplæneklipper leveres som et pakketilbud, dvs. inkl. garage.

Anbefalet græsareal: 700 kvm.

Køretid: 65 minutter

Vægt: 7,4 kg      Klippebredde: 16 cm

Er tyverisikret med pinkode

Set hos til 8.995,95 kr.

Robomow RC304U

Robomow RC304U er væsentlig mindre end storebror RS615U – og det samme er prisen. Der er her tale om en Ferrari-rød robotplæneklipper med et fantastisk og formfuldendt design. I mine øjne gøres det ikke meget bedre!

Bemærk klippebredden for en plæneklipper i denne prisklasse!

Anbefalet græsareal: +500 kvm.

Køretid: 45-50 minutter

Vægt: 11,1 kg      Klippebredde: 28 cm

Er tyverisikret og kan styres via smartphone

Set på tilbud hos til 6.750 kr. Normalprisen er 8.999 kr.

Anbefalinger og gode råd
  • Køb en robotplæneklipper, der er tyverisikret, fx styret af en pinkode, som kun du (og dine nærmeste) kender eller via en app til smartphone, som kan deaktivere robotten
  • Køb en robotplæneklipper med regnsensor, så robotten kan køre i tørvejr, når regnen bliver for kraftig
  • Vælg en robotplæneklipper, der er tilpasset terrænet og tilgængeligheden i din have. Har du mange bede og stier i græsplænen, skal plæneklipperen ikke være for bred.
  • Hvis du elsker at nørde med det tekniske, så køb en robotplæneklipper, du kan styre via din smartphone

Video af Robomow’s S-serie