Crosstrainer

Sport & motion

Maj 2019

Går du ligesom mig rundt med en evig dårlig samvittighed, fordi du ikke får motioneret nok i det daglige? Jeg er bange for, at vi ikke er alene med den følelse – men heldigvis er der flere muligheder for at komme i bedre form.

For de fleste er valget et medlemskab i et fitnesscenter, hvilket jeg selv har prøvet med stor udbytte i et par år. Men af forskellige årsager slipper disciplinen op med tiden. Enten fordi, der altid er lidt arbejde, der skal laves, familien skal passes – eller måske den bedste undskyldning: vennen, du træner sammen med, er – i modsætning til dig selv – noget ustabil i sit træningsmønster. Og det med at træne selv er ikke så sjovt …

Er der for øvrigt ikke noget med, at fitnesscentre har tre gange så mange medlemmer som brugere? Så måske er vi rigtig mange i samme båd?

Jeg valgte i første omgang at investere i et løbebånd til hjemmebrug. Det er meget velegnet til mine svage ankler, og jeg har nu besluttet, at min næste investering skal være en crosstrainer. Primært fordi den kommer rundt om stort set alle muskelgrupper under træningen.

Fakta om crosstraineren
  • Crosstraineren er en kloning af en kondicykel, et løbebånd og en stepmaskine.
  • På en crosstrainer kan du både konditionstræne og lave muskelopbyggende træning.
  • På crosstraineren trænes mange forskellige muskelgrupper, fx lår, baller, ryg, arme og ben.
  • Træning på en crosstrainer er skånsom i forhold til løb på asfalt, fortov og andre hårde underlag. Den er derfor også velegnet til genoptræning efter skader.
  • En crosstrainer giver mulighed for at træne med forskellig intensitet, arme og ben individuelt eller lave intervaltræning.

Hos HANDELSGUIDE.DK har vi sat os for at finde ud af, hvor meget crosstrainer, man får for 4.000 kr. eller derunder. En crosstrainer til hjemmebrug altså!

4.000 kr. svarer ca. til 12-18 måneders medlemskab i et fitnesscenter, som du nu måske kan konvertere til træning derhjemme i vante rammer. Uanset om målet er større muskler, fedtforbrænding / kalorieforbrænding / vægttab eller blot lysten til jævnlig træning. 

Undervejs faldt vi over et godt crosstrainer tilbud, da en af maskinerne var nedsat fra 3.999 kr. til godt 2.700 kr.

Kettler Axos Cross M

Kettler Axos Cross M er et godt bud på en god og billig crosstrainer til hjemmebrug.

Aktuelt kan den fås til kampagnepris, så hvis du overvejer at erstatte dit fitness-abonnement med eget træningsudstyr, er her en god mulighed.

Crosstraineren er baghjulsdrevet, med magnetisk bremsesystem og den har ikke indbyggede træningsprogrammer.

Set til kampagnepris hos  til 2.724 kr.

Mål og vægt: 115x62x160 cm – 56 kg

Max. brugervægt: 110 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls

Modstandsniveauer: 8

Skridtlængde: 40 cm

Reebok GX40S

Denne Reebok-crosstrainer er udstyret med ikke mindre end 20 træningsprogrammer, som kan medvirke til at gøre din træning mere varieret. Flere af programmerne har du selv mulighed for at påvirke i forhold til målsætning ved din træning.

GX40S har et stort 5,5″-display som viser din træningsmængde på forskellige niveauer (se nedenfor).

Med 32 forskellige modstandsniveauer er der rig lejlighed for at arbejde med intensiteten under din træning.

Set til en skarp pris på 3.599 kr. hos 

Mål og vægt: 135x72x169 cm – 55 kg

Max. brugervægt: 120 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls, watt, træningsprogram

Modstandsniveauer: 32

Skridtlængde: 38 cm

Træningsprogrammer: 20

Hvis vægten skal ned, skal pulsen op!

Kettler Axos Cross P

Kettler Axos Cross P er storebror til M-serien ovenfor og forskellen ses på flere områder. Crosstraineren er større og tungere og kan derfor håndtere en større brugervægt, den har flere modstandsniveauer og 12 indbyggede træningsprogrammer.

Endvidere kan maskinen indstilles til fire individuelle brugere, så den er meget velegnet til familien med far, mor og to børn, som ønsker at konkurrere indbyrdes. Eller blot være fælles om en målrettet træningsindsats i hjemmet.

Merudgiften er ca. 1.200 kr., så der er stadig tale om en crosstrainer til en overkommelig pris.

Set hos til 3.985 kr.

Mål og vægt: 132x62x169 cm – 63 kg

Max. brugervægt: 130 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls, træningsprogram

Modstandsniveauer: 16

Skridtlængde: 40 cm

Træningsprogrammer: 12

Peak Fitness C2.0

Denne Peak Fitness crosstrainer er karakteriseret ved sin smalle krop. Kun 17 cm er der mellem fodstøtterne – så her kan selv de mindste være med til den sjove træning.

Traineren har 16 indbyggede programmer, herunder et program til puls-træning og watt-træning. 

Peak Fitness C2.0 er udstyret med holder til drikkedunk – og ikke mindst en tablet. Så kan du læse avisen eller måske se en god film, mens du træner. Det skærper motivationen ved jeg fra mig selv.

Set hos til 3.995 kr.

Mål og vægt: 145x62x155 cm – 51 kg

Max. brugervægt: 130 kg

Computervisning: Tid, hastighed, distance, kalorieforbrænding, puls, watt, træningsprogram

Modstandsniveauer: trinløst

Skridtlængde: 39 cm

Træningsprogrammer: 16

Anbefalinger

Gør dig nogle overvejelser om, crosstraineren skal bruges af hele familien? Så vil det være oplagt at finde en crosstrainer, som kan justeres ud fra den enkeltes højde og drøjde. 

Og børn elsker den, fordi træningsformen er meget tilgængelig.

Langt de fleste crosstrainere har indbygget display, som måler fx tid, hastighed, distance, antal skridt, kalorieforbrænding, puls m.m. Kig efter, at crosstraineren kan vise de målinger, som motiverer dig. Distance og kalorieforbrænding er åbenlyse parametre at konkurrere i – også mod sig selv.

Mange crosstrainere har indbyggede pulsmålere, men disse sidder som regel i håndtagene. Måling af puls i hånden er ikke så præcis, som hvis du har et pulsbælte omkring brystet, så køb evt. et pulsbælte til nogle få hundrede kroner for at optimere din træning.

For at undgå sved og slitage på gulvet bør du anskaffe en måtte, der kan bruges som beskyttende underlag til crosstraineren.

Crosstraining i praksis

Demonstrationsvideo af træning på crosstrainer. 

Den viste Reebok-crosstrainer er ikke en af de fire udvalgte i vores artikel.